Sabotáž (1936)

Sabotáž (Sabotage)
80 %
 
 

Sabotage

Další název: Manželství s vrahem

    Žánr: drama / krimi
    Země: Velká Británie
    Délka: 89 min.
Pan Verlock, majitel malého kina (Oscar Homolka), působí na svou ženu (Sylvia Sidneyová) i na své okolí jako zcela normální občan. Přitom však pracuje pro tajnou organizaci. Přestože policie je mu už na stopě, Verlock organizuje atentát.
Posílá malého bratra své ženy (Desmond Tester) s balíčkem, v němž je bomba, ale autobus, ve kterém chlapec jede, uvízne v zácpě, takže bomba exploduje cestou a hoch zahyne. Když se to Verlockova manželka dozví, svého muže zabije. Policista, kterému celou historii vypoví, jí ale nezatkne.
Cynický styl vyprávění a předpoklad, že každý průměrný občan je schopen zločinu, přinesly Hitchcockovi u diváků nejednoznačnou odezvu.  Autor: curil

režie:
Alfred Hitchcock
 
 
hraje:
Sylvia Sidney (pani Sylvia Verloc), Desmond Tester (Steve, Sylviin brat), John Loder (detektív Ted Spencer), Oskar Homolka (manžel Syvie H.Verloc), Joyce Barbour (Rennee), Matthew Boulton (superintendant Talbot), S.J. Warmington (Hollingshead), Peter Bull (atentátník), Clare Greet (paní Jonesová), Martita Hunt (Marti, Chatmann), Hubert Leslie (atentátník), Aubrey Mather (majitel autobusové spol.R.Brown), Frederick Piper (řidič autobusu), Torin Thatcher (konspirátor), Jack Vyvian (detektiv), Fred Schwartz (krejčí)
 
 
námět:
Joseph Conrad
 
 
scénář:
Charles Bennett
 
 
kamera:
Bernard Knowles
 
 
kostýmy:
Joe Strassner
 
 
střih:
Charles Frend
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.