Jeden svět
ohodnotit

Rytmus 1934

Další název:
Černé světlo
Žánr:
Rok:
1980
Délka:
92 minut
Premiéra v ČR:
1.11.1980

Obsah filmu Rytmus 1934

 
30. léta: příběh jedné bezohledné kariéry. Dvacetiletý Karel je vyhozen z baťovy školy práce a nezbývá mu než se za každou cenu prosadit v nakladatelských podnicích strýce Kubáta.
Velmi razantní úprava předlohy zásadně pozměnila celý příběh, který je zasazen i do zcela jiných historických souvislostí. Vznikl schematický a vlažně propagandistický plakát.
Březina Václav/Lexikon českého filmu

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Rytmus 1934 >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 5.6.2023
Další společensko-dělnický snímek z řad   obdobných počinů kladoucí otázky o morálce   takzvaných dělnických kádrů, se zaměřením   především na mládež. Starší obdobný   snímek je třeba ´Svět otevřený náhodám´   (1971) „Co chceme, můžeme“ je jedno z   několika hesel, která jsou zde k vidění.   Socialistická mládež zkrátka měla zelenou, a   tak byla potřeba je správně nasměrovat. I   když se začala psát 80. léta, protibaťovská   nátura stále neutuchala. A právě tímto se   především snímek jeví jako protitah pověsti   Baťovy školy práce. Cílenou propagandou se   poukazuje na idealismus, kterak *batismus* křiví   humanistickou povahu československé mládeže a   vrhá ji na temnou dráhu kariérismu, tvrdosti a   udavačství. Scénář byl sice sepsán na   základě románu Václava Řezáče „Černé   světlo“, ale to skutečně jen hodně   namátkově. Příběh musel obsahovat veškeré   stranické požadavky, jinak by přes schvalovací   komisí i neprošel. Tempo vyprávění je spíše   takové pozvolné a místy až nudící, zato   navodit atmosféru první republiky se docela, v   uvozovkách, podařilo. Skutečně v uvozovkách,   neboť mnoho nepatřičného se přesto najde.   Pohled na svět očima mladé generace, a to jak v   oblasti řešení různých problematik, tak i   zábavou, což znamená především dobovou   hudbou, už je jen ideově řízené dle představ   dohlížejících orgánů, aby to především   mladé diváky oslovilo. Nic naplat, jako celek se   jeví schématicky a skutečně především   jasně propagandisticky, což se i ve své době,   chtě nechtě, minulo svého účinku. Snímek   dávno pozapomenutý a lze už je diskutovat,   jestli je to dobře nebo ne. Ono na druhou stranu   tam jsou určitě věci mající co do činění i   se současností, ale to už je zase jiná idea.
klasifikátor
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 20.4.2023
Chápu, že někdy se tvůrci rozhodnou zpracovat   literární předlohu jen volně (ono to někdy   ani jinak nejde), ale v tomhle případě se mi   zdá, že režisér Jaroslav Balík, který se   podílel i na scénáři, šel vysloveně proti   smyslu a duchu románu Václava Řezáče. Podle   mého názoru se tenhle film nejen nepovedl, ale   docela obstojně román ČERNÉ SVĚTLO   zdeformoval a svým způsobem i zhanobil. Dvě   hvězdy nad minimum dávám za pár statečných   hereckých výkonů, ale za víc to podle mého   názoru rozhodně nestojí!


Hodnocení:n12345678910
Vladimír BenešDaniel Dítě, Vladimír BenešDaniel DítěVladimír Beneš
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10