Redskin (1929)

Redskin
    Žánr: western / dobrodružný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 81 min.
"Rudý gentleman". Zde se stal zvukový film kulturním dokumentem. Vzdělávací a kulturní poslání filmu se stalo postupem času stále význačnější. Důležitost filmu v tomto směru byla ještě zvýšená vymožeností techniky v oboru zvukového filmu, což spojeno i s výsledky "barevného filmu" (metoda Technicolor) vyvolávalo dojem živoucí skutečnosti. Barevný a zvukový film mohl se takto stát kulturním dokumentem trvalé hodnoty. Film "Rudý gentleman" (Redskin) byl z tohoto hlediska zajímavé dílo.

Svěžími barvami předváděl scény ze života Indiánů, kteří ve svých rezervacích žili stále ještě podle zděděných staletých tradic. Reprodukoval původní indiánské melodie, jak zaznívaly při náboženských obřadech kmene, temné údery bubnů při náboženských tancích a slavnostech, svatebních písních atd. To je kulturní cena cena filmu. Kromě toho je to film silného dramatického děje, jímž byl řešen problém mladého Indiána, který bělošskou výchovou se odcizil svému lidu a při tom nemohl splynout ani s bílou rasou.

Byl to dozajista zajímavý problém, který se vyskytl poprvé ve filmu. Hudební doprovod byl dílem Čechoameričana J.S.Zámečníka a byl založený na motivech písně "Redskin". Hlavní roli hrál Richard Dix, jehož postava i pohyby se velmi blížily divákově představě čistokrevného Indiána.  Autor: Asmodej

režie:
Victor Schertzinger
 
 
hraje:
Richard Dix (Wing Foot), Julie Carter (Corn Blossom), Tully Marshall (Navajo Jim), George Regas (Notani), Jane Novak (Judith Stearns), Larry Steers (John Walton), Augustina López (Yina), Bernard Siegel (Chahi)
 
 
námět:
Elizabeth Pickett
 
 
scénář:
Julian Johnson, Elizabeth Pickett
 
 
kamera:
Edward Cronjager
 
 
hudba:
J.S. Zamecnik
 
 
střih:
Otho Lovering
 
 
producent:
Victor Schertzinger
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.