Rudá carevna (1934)

Rudá carevna (The Scarlet Empress)
65 %
 
 

The Scarlet Empress

    Žánr: drama / historický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 104 min.
Přes všechnu okázalost dobové historické výpravy, přes obludnou mohutnost palácových dřevěných staveb, přes všechen ruch a pohyb v davových scénách, v divokých jízdách, v chrámových pobožnostech a procesích, přes velebnost rozezvučelých zvonů a varhan - je to film především Marleny Dietrichové. Vše kolem ní, lidé a nádhera prostředí, působí jako skvělá dekorace, aby její osobnost a hra lépe vynikla. Hraje titulní roli carevny Kateřiny II. od jejích zásnub se šíleným carevičem a pozdějším carem Petrem II. až po chvíli, kdy byla armádou povznesena na trůn po zavraždění cara.

Mistrným dílem herecké charakteristiky je zachycení a zobrazení povahového vývoje princezny, nevěsty a mladistvé carevny. Její obličej vyjadřuje poněkud nepřesvědčivě tyto proměny. Zrcadlí v sobě napřed naivní zvědavost mládí, zmatený údiv ze změn i z prvých zklamání, první oddání se nezákonné lásce - ale pootevřená ústa mají už náznak pozdější energie a ctižádosti, smyslného rozplání Messaliny na ruském trůně a krutého, bezohledného sobectví šelmy, jež ve vítězném úsměvu na vrcholu úspěchu cení dravčí zuby.

Vedle ní je ve filmu postava Petra III. s výrazným sadisticky přiblblým obličejem a celá řada postav milců, dobrodruhů, intrikánů, politiků, žen dvorského světa. Celý děj v Sternbergově pojetí se řítí až překotně k svému vyvrcholení, scény se prostupují v montážních obrazů a zvuků, takže zřejmě proniká místy až chlubná snaha tvůrců filmu ukázat, co všechno umí a dokáží vytvořit a nahromadit v americkém filmu, mají-li na to kromě schopných lidí též peníze. Je až nápadné, jak se v zemi, kdy v době vzniku filmu se lynčovalo, gangsteři byli takřka nepostižitelní, kde se používalo výslechu třetího stupně (mučení) se snaží zdůraznit útisk a barbarství z dob krutovlády ruských carů a jejich pomocníků, lichotníků a služebníků ve vojsku i v úřadech.  Autor: Asmodej

režie:
Josef von Sternberg
 
 
hraje:
Marlene Dietrich (princezna Sofie Frederica / Kateřina II), John Lodge (hrabě Alexej), Sam Jaffe (car Petr III), Louise Dresser (carevna Alžběta), C. Aubrey Smith (princ August), Gavin Gordon (kapitán Grigorij Orlov), Olive Tell (princezna Johanna Elizabeth), Ruthelma Stevens (hraběnka Lizzie), Davison Clark (Simeon Todorsky), Erville Alderson (Alexej Bestužev), Philip Sleeman (hrabě Lestoq), Hans Heinrich von Twardowski (Ivan Shuvolov), Gerald Fielding (Dmitrij), Maria Riva (malá Sofia), Eric Alden (lokaj), Richard Alexander (hrabě von Breummer), Jane Darwell (Miss Cardellová), Agnes Steele (Lady)
 
 
scénář:
Manuel Komroff
 
 
kamera:
Bert Glennon
 
 
hudba:
W. Franke Harling, John Leipold
 
 
kostýmy:
Travis Banton, Eugene Joseff (šperky)
 
 
střih:
Josef von Sternberg, Sam Winston
 
 
zvuk:
Harry D. Mills
 
 
vizuální efekty:
Gordon Jennings
 
 
výprava:
Hans Dreier
 
 
výkonný producent:
Emanuel Cohen
 
 
producent:
Josef von Sternberg
 
 
kaskadér:
Audrey Scott (double: Marlene Dietrich)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.