Rozdvojená duše (1945)

Rozdvojená duše (Spellbound)
78.8 %
 
 

Spellbound

    Žánr: drama / film noir
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 111 min.
Spellbound je americký film z roku 1945, který - u nás divák může shlédnout pod názvem - Rozdvojená duše v režii opět výborný A. Hitchcock.
Do psychiatrického ústavu Green Manors přichází doktor Anthony Edwards-Gregory Peck, který má nahradit současného ředitele doktora Murchisona, který má odejít do jakési nedobrovolné penze. Během prvního dne se do Edwardse zakouká krásná, ale poněkud odtažitá psychoanalitička doktorka Constance Petersenová-Ingrid Bergman. Ta však brzy zjistí, že tento muž nejen že trpí ztrátou paměti, ale že není tím, kdo by měl vést jejich ústav. Překvapení tím však naprosto nekončí. Policie, která se dostaví do ústavu si myslí, že právě Anthony Edwards je podezřelý z vraždy. Tthriller s romantickým podtonem byl natočen podle scénáře Bena Hechta.

MHCB  Autor: clara.bow

režie:
Alfred Hitchcock (.)
 
 
hraje:
Ingrid Bergman (Dr. Constance Petersenová), Gregory Peck (John Ballantyne), Michael Chekhov (Dr. Alexander Brulov), Leo G. Carroll (Dr. Murchison), Rhonda Fleming (Mary Carmichaelová), John Emery (Dr. Fleurot), Norman Lloyd (Mr. Garmes), Bill Goodwin (domácí detektiv), Steven Geray (Dr. Graff), Donald Curtis (Harry), Wallace Ford (hotelový frajer), Art Baker (seržant Gillespie), Paul Harvey (Dr. Hanish), Alfred Hitchcock (muž vystupující z výtahu)
 
 
námět:
John Palmer (The House of Dr. Edwardes (román, 1927)), Hilary St. George Sanders (The House of Dr. Edwardes (román, 1927))
 
 
scénář:
Ben Hecht (.), Angus MacPhail (.)
 
 
kamera:
George Barnes (.)
 
 
hudba:
Miklós Rózsa (.)
 
 
kostýmy:
Ann Peck (.)
 
 
zvuk:
Richard DeWeese (.)
 
 
zvláštní efekty:
Jack Cosgrove (.)
 
 
výprava:
James Basevi (.)
 
 
producent:
David O. Selznick (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.