Rembrandtova Noční hlídka (2007)

Rembrandtova Noční hlídka (Nightwatching)
70 %
 
 

Nightwatching

Další název: Nocna straz/ Ronde de nuit, La / Noční hlídka

    Žánr: drama / životopisný / historický
    Země: Velká Británie / Spolková republika Německo / Polsko / Kanada
    Premiéra v ČR: 16.10.2008        
    Délka: 139 min.
Píše se rok 1642. Rembrandt je uznávaným a zámožným umělcem, a zatímco se v Evropě válčí, jeho amsterodamský dům je plný lidí a malíř nemá nouzi o práci. Tvorba je pro něj obživou i vášní, hraničící s posedlostí. Zakázka namalovat členy amsterodamské městské domobrany jej zprvu neláká, posléze ji ale přijímá, rád totiž do svých obrazů ukrývá různé jinotaje a podobenství. Když dojde k jednomu podezřelému úmrtí a postupně začne vycházet najevo, že nejeden z portrétovaných pánů skrývá nějaké to temné tajemství, začne si malíř v zájmu umění i v zájmu pravdy se svými zákazníky pohrávat.
Uznávaný britský režisér a scenárista Peter Greenaway se ve svém filmu zabývá životem slavného malíře Rembrandta van Rijna (1606–1669) a okolnostmi vzniku jeho slavného skupinového portrétu. Ve vizuálně působivém snímku autor citlivě pracuje s kontrasty světla a stínu, se šerosvitem a s kompozicemi, typickými pro Rembrandtova díla. Vynalézavě kombinuje historické skutečnosti s fikcí a akcentuje dobovou atmosféru, spjatou s intrikami a politikařením, ale také mystiku, ironii, obscénnost a zejména divadelnost. Rembrandta vykresluje jako neustále hledajícího a neklidného umělce, ale i jako vášnivého a poživačného muže. V titulní roli exceluje britský herec Martin Freeman, známý svým účinkováním v kultovním seriálu Kancl (2001) a v poslední době především coby představitel doktora Watsona z ceněné britské série Sherlock (2010).

Filmový klub ČT 2

režie:
Peter Greenaway
 
 
hraje:
Martin Freeman (Rembrandt van Rijn), Emily Holmes (Hendrickje), Michael Teigen (Carel Fabritius), Jodhi May (Geertje), Toby Jones (Gerard Dou), Natalie Press (Marieke), Kevin McNulty (Engelen), Eva Birthistle (Saskia), Gerard Plunkett (Engelan), Adrian Lukis (Frans Banning Cocq), Richard McCabe (Bloefeldt), Matthew Walker (Matthias van der Meulen), Michael Culkin (Herman Wormskerck), Fiona O'Shaughnessy (Marita), Christopher Britton (Rombout Kemp), Adam Kotz (Willem van Ruytenburgh), Andrzej Seweryn (Piers Hasselburg), Agata Buzek (Titia Uylenburgh), Maciej Zakoscielny (Egremont), Krzysztof Pieczyński (Jacob de Roy), Jonathan Holmes (Ferdinand Bol), Anna Antonowicz (Catharina), Jochum ten Haaf (Jongkind), Jonathan Young (Visscher), Maciej Marczewski (Clement), Harry Ferrier (Carl Hasselburg), Rafał Mohr (Floris), Robert Zalecki (Titus), Dewi Williams (Martin Geyle)
 
 
scénář:
Peter Greenaway
 
 
kamera:
Reinier van Brummelen
 
 
hudba:
Włodzimierz Pawlik, Giovanni Solamar
 
 
kostýmy:
Anna Jagna Janicka, Marrit van der Burgt
 
 
střih:
Karen Porter, Elmer Leupen
 
 
zvuk:
Tony Gort
 
 
zvláštní efekty:
Doug McCarthy (supervize)
 
 
koproducent:
Carlo Dusi, Christine Haebler, Piotr Mularuk, Magdalena Napieracz
 
 
koordinátor kaskadérů:
László Imre, Zbigniew Modej
 
 
masky:
Sara Meerman (a účesy)
 
 
výprava:
Maarten Piersma
 
 
výkonný producent:
Jamie Carmichael, Larry Sugar, Grzegorz Hajdarowicz, Linda James, Paul Trijbits
 
 
producent:
Kees Kasander
 
 
překlad:
Petr Fantys
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.