Řbitov zvířátek (2019)

Řbitov zvířátek (Pet Sematary)
52.8 %
 
 

Pet Sematary

Další název: Cyntoryn zvieratiek (SK)

    Žánr: horor / mysteriózní / thriller
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 11.4.2019        
    Délka: 101 min.
„Někdy je smrt lepší“
Nová režisérská interpretace děsivé novely z roku 1983 od Stephena Kinga, kde nejnáročnější byla dostatečná věrnost původnímu textu a zároveň nové i moderní, co dá dílu možnost být originálním hororem.

Lékař Louis Creed (Jason Clarke) se vzdal vlastní praxe v Bostonu, aby mohl učit v univerzitním lékařském centru v malebném prostředí státu Maine. Společně se svou manželkou Rachel (Amy Seimetz), milou a starostlivou dcerou Ellie (Jeté Laurence), roztomilým 3-letým synkem Gagem a kocourem Churchem (zkratka pro Winstona Churchilla) se přestěhovali do velkého domu na okraji klidného maloměsta Ludlow, znepokojivě blízko rušné silnice, kde často jezdí kamiony.

Společně věří, že jim to přináší lepší život - méně stresu a více společného času.

Při procházce poblíž jejich nového domova objeví Rachel a Ellie hřbitov domácích mazlíčků, který postavily děti zesnulých zvířátek.

Po spřátelením s dobráckým starousedlíkem Judem Crandallem (John Lithgow), který zná velmi dobře historii a tradice celé komunity, se dozví většinu příběhů o tomto hřbitovu. Jud je schopný obrovské lásky i humoru, ale příběh hrozné ztráty a temné tajemství z něj vysály život …
Idylický domov se začíná pozvolna měnit, když Jud u silnice najde jejich milovaného kocoura mrtvého. Rozmýšlí se, zda jim povědět část tajemství, které umí malou Ellie ještě na nějakou dobu ochránit od přízraku smrti.

Ale protože je má natolik rád, tak podlehle a patrně tím udělá velkou chybu …
Poradí, že by ho měl Louis pohřbít na tajemném indiánském pohřebišti, kdesi za bažinou, v místě, kde je půda kyselá a nic tam neroste.
Tam, kde vládne záhadný tvor a mrtví se mohou znova probudit k životu.

Když byla maminka Ellie malá, její sestra Zelda pomalu umírala na chronické onemocnění ve svém pokoji v domě, kde vyrůstaly a ona se za to vždy cítila zodpovědná. Stále ji pronásledují vzpomínky na nemoc sestry a znetvořená Zelda se jí plíží do snů …

Zoufalý Louis neochotně poslechne přátelskou radu Juda a společně se tam vypraví. Mikmacké pohřebiště - místo za bažinami, kde vládne strašný démonický duch Wendig, známý z tradice Algonquin a popsaný v legendách místního kmene. Každá generace znovu objeví tuto sílu a snaží se ji pozitivně využít, jenže po prozření je často pozdě, proto to tam opustí a vytvoří systém varování. Vypadá to jako řešení, ale oživlí mrtví prý nemají stejné vlastnosti, jako zaživa. Někdy je lepší být mrtvý! A je lepší bydlet tam, kam mrtví nechodí…

Když se stane další znepokojivá tragédie, je žalem zasažený Louis varován děsivými snovými vizemi od nedávno zesnulých a sám sobě si říká: „Zamysli se nad tím.“ Ale doufá, že s lidmi to bude jiné, proto řízen zlověstnou silou pohřebiště znovu vyzkouší tajemnou sílu. Vypustí tím nepochopitelné zlo se strašlivými následky a neštěstí rodiny akorát pokračuje trvalým zoufalstvím.

V našem životě jsou lidé, které tolik milujeme, že si myslíme, že to bez nich prostě nezvládneme. Co byste dělali po jejich smrti, kdybyste měli možnost je oživit? Oživili byste je nebo byste i pod tíhou ztráty odolali? Chtěli byste popřít smrt?

Naprostá většina rodičů by byla ochotná udělat maximum pro to, aby zachránila svého potomka, i kdyby to mělo znamenat zaplacení vysokého výkupného, smlouvu s ďáblem, zvednutí tunového auta, zabití zlého člověka anebo překročení hranice do záhrobí. Film útočí na naše nejhlubší strachy a nejděsivější vzpomínky…

české znění SDI Media:
Louis Creed (Jason Clarke) - Jiří Dvořák
Rachel Creedová (Amy Seimetz) - Antonie Barešová Talacková
Ellie Creedová (Jeté Laurence) - Mariana Franclová
Gage Creed (Lucas Lavoie & Hugo Lavoie) - Tobiáš Haertl
Zelda (Alyssa Brooke Levine) - Adéla Nováková
Jud Crandall (John Lithgow) - Petr Pospíchal
Norma Crandallová (Suzi Stingl) - Jana Chymčák Páleníčková
Victor Pascow (Obssa Ahmed) - Radek Hoppe
Marcella (Maria Herrera) - Irena Hrubá
Kelly (Kelly Lee) - Nina Horáková
Nina (Nina Lauren) - Adéla Kubačáková

Překlad: Lukáš Krejčí
Dialogy: Jitka Tošilová
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Petr Skarke
Režie: Magda Landsmannová  Autor: ert

režie:
Kevin Kölsch, Dennis Widmyer
 
 
hraje:
Jason Clarke (Louis), Amy Seimetz (Rachel), John Lithgow (Jud), Jeté Laurence (Ellie Creedová), Maria Herrera (Marcella), Frank Schorpion, Naomi Frenette, Alison O'Donnell
 
 
námět:
Stephen King (román)
 
 
scénář:
Jeff Buhler, David Kajganich
 
 
kamera:
Laurie Rose
 
 
hudba:
Christopher Young
 
 
výprava-architekt:
Todd Cherniawsky
 
 
střih:
Sarah Broshar
 
 
zvuk:
Maxime Ferland, Emma Present
 
 
dabing:
Jiří Dvořák (Louis Creed), Antonie Talacková (Rachel Creedová), Mariana Franclová (Ellie Creedová), Adéla Nováková (Zelda), Petr Pospíchal (Jud Crandall), Jana Páleníčková (Norma Crandallová), Tobiáš Haertl (Gage Creed)
 
 
výkonný producent:
Mark Moran
 
 
producent:
Lorenzo Di Bonaventura, Steven Schneider, Mark Vahradian
 
 
překlad:
Lukáš Krejčí
 
 
režie českého znění:
Magda Landsmannová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.