Ranč zločinců (1952)

Ranč zločinců (Rancho Notorious)
70 %
 
 

Rancho Notorious

    Žánr: western
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 89 min.
Ústřední postavou westernu je majitelka pochybného saloonu (Marlene Dietrichová), která poskytuje útulek prchajícím zločincům za podíl na kořisti z jejich lupů. Na toto osamělé místo přijíždí kovboj, který hledá vraha své nevěsty. Podezřelý muž se ukrývá v saloonu. Při dalším pátrání se však ukáže, že domnělý pachatel se vraždy nedopustil.
Když je pak krátce nato odhalen skutečný vrah, má přijít o život i původně podezřelý muž: je obviněn, že pachatele prozradil. Zachrání ho krásná majitelka saloonu, která se za něj obětuje: umírá, očištěna silou své lásky.
Film jednoho z filmařských nestorů Fritze Langa je jedna z režisérových prací na objednávku Hollywoodu, při nichž - k jeho velké nelibosti - mu zbývalo velice málo prostoru pro vlastní uměleckou koncepci. Přesto kritika tento film označila takřka jednomyslně za nejlepší z Langových westernů.
zprac./curil  Autor: curil

režie:
Fritz Lang
 
 
hraje:
Marlene Dietrich (Altar Keane), Arthur Kennedy (Vern Haskell), Mel Ferrer (Frenchy Fairmont), Gloria Henry (Beth Forbes), William Frawley (Baldy Gunder), Lisa Ferraday (Maxine), Jack Elam (Mort Geary), George Reeves (Wilson), Frank Ferguson (kazatel), Francis McDonald (Harbin), Dan Seymour (Comanche Paul), John Kellogg (Jeff Factor), Lloyd Gough (Kinch), Emory Parnell (šerif), Rodd Redwing (Rio)
 
 
námět:
Silvia Richards
 
 
scénář:
Daniel Taradash
 
 
kamera:
Hal Mohr
 
 
hudba:
Ken Darby, Emil Newman
 
 
výprava:
Wiard Ihnen
 
 
producent:
Howard Welsch
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.