Pýcha a předsudek (1995) [TV minisérie]

Pýcha a předsudek (Pride and Prejudice)
87.7 %
 
 
 
 
 
Film na Blu-ray

Pride and Prejudice

    Žánr: romantický / drama
    Země: Velká Británie
    Premiéra v ČR: 1998        
    Délka: 300 min.
5-6 díl

Pojednou přichází nenadálá zpráva od strýce. Chystá se svatba. Uprchlíky se podařilo najít, a získat peníze na splacení Wickhamových dluhů. Novomanželé se na chvíli zastavují u Bennetových: Prostořeká Lydia se svým manželem velice chlubí a prozradí jedno tajemství... pan Darcy jim byl na svatbě. Lizzy je zvědavá a proto píše tetě, aby se dozvěděla víc. Teta jí píše, že pan Darcy je nečekaně navštívil,a vzal všechny výdaje na sebe. Novomanželé odjíždějí a Lizzy dá Wikhamovi jasně najevo, že ví, co je její novopečený švagr zač. Zakrátko se objeví u Bennetových lady Catherine, která se Lizzy vyptává, jestli je pravda, že je zasnoubena s Darcym, a že to nepůjde, protože se musí oženit s její dceru. Pohrdavě se vyjadřuje o Lizzyině původu, jejich rodině, uráží ji kvůli prohřešku její sestry. Lizzy jí ujistí, že nejsou zasnoubeni, ale pak ji hrdě vykáže. Předtím jí však odmítne dát slib, že by v případě, když by se podobná nabídka opakovala, tuto nabídku odmítla.
Velká novina po městečku se nese jedna senzace, na Nettherfield se vrací pan Bingley, a pořádá hon. Jane tvrdí, že už se jí to netýká, ale Lizzy jí nevěří. Když pak Bingley po opakované návštěvě požádá Jane o ruku, je nesmírně šťastná. Pan Bennet se podivuje tomu, že v dopise od pana Collinse je naznačeno, že by si Elisabeth měla brzy brát pana Darcyho. Zavolá si Lizzy k sobě, ale ta se tváří, že neví o čem je řeč. Později přichází pan Bingley a pan Darcy, jesli by se dívky nešly projít do Merrytonu. Lizzy, když jde s panem Darcym po boku, mu děkuje za vše, co pro ně udělal. Její rodina k němu není přívětivá, protože neví, komu za to všechno vděčí, ale když se Lydia prořekla, chtěla se dozvědět celou pravdu. Pan Darcy jí s citem dává na vědomí, že by měla poděkovat sama sobě, protože to dělal jenom kvůli ní. A chtěl by vědět, jestli její city k němu zůstaly stejné jako kdysi. Lizzy přiznává, že se naopak velice změnily, vlastně - nyní jsou zcela opačné... Jane nemůže zasnoubení Lizzy s panem Darcym věřit, a stejně jako otec, který si vzpomíná, jak ho kdysi velice nenáviděla. Když jej ale Lizzy ujistí, že jej miluje a váží si ho, protože je to ten nejlepší člověk, jakého kdy měla možnost poznat, dává jim svolení. Nyní se konají dvě svatby, dvou šťastných párů naráz. Už tři ze sester Bennetových jsou k uspokojení jejich matky provdány, jaké štěstí. Darcy se poprvé s Lizzy políbí...  Autor: clara.bow

režie:
Simon Langton
 
 
hraje:
Colin Firth (Fitzwilliam Darcy), Jennifer Ehle (Elizabeth Bennet), David Bamber (pan Collins), Crispin Bonham-Carter (Charles Bingley), Anna Chancellor (Caroline Bingley), Susannah Harker (Jane Bennet), Barbara Leigh-Hunt (Lady Catherine de Bourgh), Julia Sawalha (Lydia Bennet), Alison Steadman (paní Bennetová), Benjamin Whitrow (pan Bennet), Lucy Briers (Mary Bennetová), Rupert Vansittart (pan Hurst), Lucy Robinson (paní Hurstová), Andrew Grainger (podomek), Roy Holder (Hodge, zahradník), Victoria Hamilton (paní Foresterová), David Bark-Jones (poručík Denny), Roger Barclay (kapitán Carter), Lucy Davis (Maria Lucasová), Christopher Benjamin (Sir William Lucas), Emilia Fox (Georgiana Darcyová), Joanna David (paní Gardinerová), Anthony Calf (plukovník Fitzwilliam), Polly Maberly (Kitty Bennetová), Adrian Lukis (George Wickham), Marlene Sidaway (Hillová, hospodyně), Neville Phillips (Fossett, sluha), Lynn Farleigh (paní Philipsová), Tom Ward (poručík Chamberlayne), Tim Wylton (pan Gardiner), Christopher Staines (poručík Sanderson), Peter Needham (učitel šermu), Sam Beazley (vikář)
 
 
námět:
Jane Austen
 
 
scénář:
Andrew Davies
 
 
kamera:
John Kenway
 
 
hudba:
Carl Davis
 
 
kostýmy:
Dinah Collin
 
 
střih:
Peter Coulson
 
 
zvuk:
Brian Marshall
 
 
produkce:
Sue Birtwistle
 
 
výtvarník:
John Collins
 
 
dabing:
Kristina Svarinská (Lydia Bennetová (SK))
 
 
asistent režie:
Anne-Marie Crawford (třetí asistent)
 
 
výprava:
Gerry Scott
 
 
výkonný producent:
Michael Wearing
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.