Prokletí žlutozeleného škorpiona (2001)

Prokletí žlutozeleného škorpiona (The Curse of the Jade Scorpion)
76 %
 
 

The Curse of the Jade Scorpion

Další název: Im Bann des Jade Skorpions

    Žánr: komedie
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 22.11.2001        
    Délka: 103 min.
„Láska a hypnóza jsou stejně nebezpečné, když podceníte jejich moc.“
Do New Yorku v roce 1940 je tentokrát zasazen děj kriminální retrokomedie scenáristy a režiséra Woodyho Allena. Hlavním protagonistou je mazaný vyšetřovatel C. W. Briggs, který dokáže prokouknout každý pojišťovací podvod, má totiž obrovský dar dokonale se vcítit do myšlení pachatele. Ředitel pojišťovny North Coast se ale rozhodl pro její reorganizaci a najímá si k tomu úkolu svoji milenku Betty Ann Fitzgeraldovou. Emancipovaná a schopná manažerka chce nebohého C. W., jenž se marně snaží dokázat svou nepostradatelnost, vyhodit z pojišťovny. Místo něj hodlá najmout soukromou detektivní agenturu. Při firemním večírku jsou oba znepřátelení zaměstnanci, pro pobavení ostatních, zhypnotizováni kouzelníkem Voltanem. Tato zdánlivě nevinná „hra“ ve skutečnosti způsobí, že se zcela ocitnou v jeho moci. Kromě toho, že jsou C. W. a Betty náhle vzájemně přitahováni, stávají se také oběťmi Voltanova ďábelského plánu…

Režisér nabízí divákům nepřetržitou linii chytrých, nevtíravých humorných replik a naprostých dějových zvratů. Při realizaci příběhu se inspiroval i vzory z hollywoodské filmové historie: C. W. Briggs ztvárněný Woody Allenem připomíná bogartovského hrdinu, Betty Ann Fitzgeraldová v podání Helen Huntové je zase inspirována úlohami, jež kdysi hrála Katharine Hepburnová. Za kamerou stál Zhao Fei (jehož proslavil snímek Vyvěste červené lampiony režiséra Zhanga Yimoua), vše působivě dotváří jazzová muzika, kterou ocení nejen znalci a milovnici swingově laděných skladeb.

Zdroj: ČT

režie:
Woody Allen
 
 
hraje:
Woody Allen (C.W. Briggs), Dan Aykroyd (Chris Magruder), Helen Hunt (Betty Ann Fitzgeraldová), Brian Markinson (Al), Wallace Shawn (George Bond), David Ogden Stiers (Voltan), Charlize Theron (Laura Kensingtonová), Elizabeth Berkley (Jill), Peter Linari (Joe Coopersmith), John Tormey (Sam), John Schuck (Mize), Kaili Vernoff (Rosie), Peter Gerety (Ned), Irwin Corey (Charlie), Carole Bayeux (Voltanova sekretářka), Mark Rydell (policista)
 
 
scénář:
Woody Allen
 
 
kamera:
Zhao Fei
 
 
výprava-architekt:
Santo Loquasto
 
 
kostýmy:
Suzanne McCabe
 
 
střih:
Alisa Lepselter
 
 
zvuk:
Gary Alper
 
 
produkce:
Letty Aronson
 
 
titulky-česká verze:
Dana Hábová
 
 
koproducent:
Helen Robin
 
 
masky:
Rosemarie Zurlo, Eva Polywková
 
 
výkonný producent:
Stephen Tenenbaum, Datty Ruth, Jack Rollins, Charles H. Joffe
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.