Proces s vrahy Martynové (1988) [TV inscenace]

Proces s vrahy Martynové
61.5 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Délka: 137 min., (62 + 75 minut)
„Televizní drama inspirované skutečným soudním případem z konce dvacátých let minulého století.“
"Tento příběh byl volně inspirován skutečným kriminálním a soudním případem. Odehrál se v Praze a v Tatrách v letech 1926-1928 a byl později označen za jeden z největších, ne-li vůbec největší, jaký předmnichovská republika zažila. Přesto se tehdejší policii a justici nepodařilo objasnit a uzavřít případ tak, aby ještě dlouho po skončení procesu nevyvolával oprávněné otázky. I když soud vynesl rozsudky, zůstal případ svým způsobem otevřený, a tak je také zachycen ve scénáři, který zůstal v základním půdorysu věrný skutečnosti," říká scenárista Václav Šašek, autor dvoudílné televizní inscenace Proces s vrahy Martynové.

Proces zabíral první stránky tehdejších raníků i večerníků, novin všech politických stran a směrů. Proč tolik senzace? Do té doby pro vraždu před soudem stávali většinou lidé, kteří trestný čin páchali z běžných pohnutek: žárlivost, sociální motivace, loupež. Tentokrát se před soudem pro vraždu ocitli tři mladí intelektuálové: lékař, spisovatel, esejista, překladatel, divadelní kritik a recenzent - v jedné osobě, známý novinář se styky ve vysokých kruzích a herec.

Tři přátelé - lékař a ambiciózní literát Klapáč, novinář Mikovec a herec Korejs se seznámí s nepříliš pohlednou avšak zámožnou ženou - Margit Martynovou, která z Ameriky zavítá do staré vlasti. Novinář Mikovec řeší svou permanentně tísnivou finanční situaci fingovanou svatbou s Martynovou, při níž plně spolupracují jeho přátelé. Nezákonnost sňatku je však odhalena a Martynová trvá na řádném, platném obřadu, jinak Mikovcovi hrozí soud a vězení. Pomalu uzrává plán zbavit se této ženy, pozvat ji do Tater a předstírat, že se stala jejich obětí. S fantazií vymyšlená léčka má však slabinu a tři přátelé se octnou ve vyšetřovací vazbě, kde nakonec vypovídají proti sobě...

režie:
Petr Koliha
 
 
hraje:
Ondřej Pavelka (MUDr. Jan Klapáč), Karel Heřmánek (novinář Michal Mikovec), Vladislav Beneš (herec Štefan Korejs), Iva Hüttnerová (Margit Martynová), Eva Salzmannová (Jiřina), Jan Hartl (JUDr. Vítězslav Kostka), Radoslav Brzobohatý (komisař Pilař), Luděk Munzar (JUDr. Píka), Radovan Lukavský (soudce), Josef Vinklář (nakladatel Rezek), Jiří Císler (ředitel kabaretu), Jan Vlasák (JUDr. Chroust), Ferdinand Krůta (JUDr. Vrzal), Pavel Nový (detektiv Maňas), Josef Abrhám (Sixta), Vladimír Salač (soudní znalec), Ilja Prachař (poslanec), Jan Teplý (politik), Jiří Němeček (role neuvedena), Jiří Schmiedt (role neuvedena), Alena Karešová (role neuvedena), Stanislav Hájek (role neuvedena), Olga Světelská (role neuvedena), Jiří Štrébl (role neuvedena), Miloslav Homola (role neuvedena), Miloslav Štibich (role neuvedena), Lenka Volfová (role neuvedena), Miroslav Babuský (role neuvedena), Petra Lustigová (role neuvedena), Vít Pešina (role neuvedena), Alena Štréblová (role neuvedena), Kateřina Pavelková (role neuvedena), Monika Načeva (role neuvedena), Pavel Zvarič (role neuvedena), David Czesany (role neuvedena)
 
 
scénář:
Václav Šašek
 
 
hudba:
Miki Jelínek
 
 
výprava-architekt:
Luděk Souček (výtvarník dekorací)
 
 
kostýmy:
Ladislav Branč (výtvarník kostýmů)
 
 
střih:
Jiří Šebelka, Eva Šťáhlavská (střih záznamu), Václav Kubale (střih záznamu)
 
 
zvuk:
Hugo Markes
 
 
choreografie:
Ivan Krob
 
 
II. kamera:
Stanislav Benc, Ivan Rybák
 
 
masky:
Jiřina Kozlová, Oldřich Bašta
 
 
dramaturgie:
Vlastimil Nesrsta
 
 
asistent režie:
Milada Lachoutová
 
 
pomocná režie:
Alena Kopalová
 
 
fotograf:
Zuzana Kovaříková
 
 
vedoucí výroby:
Čestmír Kopecký (vedoucí výrobního štábu)
 
 
skript:
Zuzana Folkertová
 
 
vedoucí přenosového vozu:
Pavel Losman (přenosový vůz PV 11)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.