Proč se vraždí starší dámy (1981) [TV inscenace]

Proč se vraždí starší dámy
60 %
 
 
    Žánr: detektivní / komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 17.7.1982        
    Délka: 78 min.
„Návštěva bohaté tetičky z Ameriky může dopadnout zcela nečekaně...“
POZOR SPOILER

Na letiště přilétá Věra Laubová, kamarádka matky pana Pátka. On ji sice oslovuje jako tetičku, ale příbuzná to není. Ona jemu říká Dódo. Tetička je velmi zvláštní a některé její manýry udivují i samotného Pátka. Takže pan Pátek poskakuje kolem tetičky, což obnáší i telefonáty z ciziny v brzkých ranních hodinách.

Při dalším setkání si tetička stěžuje na Richarda, který má prý mladou milenku. A také sděluje Pátkovi, že je jejím generálním dědicem. Zdědí čtvrt milionu dolarů, ale musí se z Československa odstěhovat. Tetička chce všechno se stěhováním zaplatit. Pátek není vůbec nadšen a odmítá, ale když mu mladý muž přináší pro tetičku obálku, převezme ji. Vyhledá jej i Richard, kterému je divné, že tetička vede jako dědice Pátka, ale Richard je přeci z rodiny. Doma vzniká kvůli dědictví hádka. K tetičce přichází také Pátkova dcera a také odmítá její velkorysý dar čtyřicet dolarů. Tetička pak mizí do lázní, odkud posílá telegram, aby Pátek přijel. Zde mu ukáže výhružné dopisy, které jí někdo posílal a kde se píše o její smrti. Pátek odjíždí a tetičku pak již vidí jen na prosektuře. Je to vražda a podezřelých je dost. I Pátek. A toho se také někdo pokusí zabít. Jako důkaz slouží jen ocelová kulička…  Autor: Pitryx

režie:
Pavel Háša
 
 
hraje:
Jiří Adamíra (Pátek), Nataša Gollová (Věruška), Květa Fialová (Pátková), Helena Friedrichová (Jitka), Radovan Lukavský (Hlavsa), Boris Rösner (Kovář), Svatopluk Beneš (Ríša), Růžena Lysenková (Anda), Jiří Bartoška (Brynda), Kateřina Besserová (servírka), Zuzana Geislerová (Lucka), Karel Hovorka (číšník), Karel Meister (nosič), Vít Pešina (celník), Božena Riesnerová (uklízečka), Václav Stýblo (Mac Berger), Dáša Deylová (letuška)
 
 
scénář:
Josef Eismann
 
 
kamera:
Alois Nožička
 
 
hudba:
Jiří Šust
 
 
výprava-architekt:
Leopold Zeman (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Marie Franková (výtvarník kostýmů)
 
 
střih:
Marie Pačajová
 
 
zvuk:
Svatava Hrubcová
 
 
II. kamera:
Miloš Horák, Jan Novák, Vladimír Řezníček
 
 
masky:
Milan Sklenář, Eva Šidlíková
 
 
dramaturgie:
Helena Slavíková
 
 
asistent režie:
Anna Pevná
 
 
vedoucí výroby:
Milan Matuška
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.