Přístav naděje (1998)

Přístav naděje (Hope Floats)
65.8 %
 
 

Hope Floats

    Žánr: drama / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 21.1.1999        
    Délka: 115 min.
„...zase ta láska.“
V populární televizní show Toni Postové prohlásí pozvaná Connie Phillipsová, že má nejlepší přítelkyni Birdie, ale už rok spí s jejím manželem. Totéž zopakuje před Birdie a vše nakonec slavnostně potvrdí Bill, manžel Birdie, který je také pozván. Birdie Pruittová ihned po události sebere dcerku Berenice a odjíždí z Chicaga do malého texaského městečka Smithville, kde se narodila a strávila dětství a kde dosud žijí její rodiče. Poněkud extravagantní matka Ramona Calvertová, která s oblibou vycpává zvířata, je energická blondýna a dceru vítá s radostí. Otec je však těžce nemocný, trpí Alzheimerovou chorobou a žije v ústavu. Vztah Birdie, vyhlášené krasavice, která vyhrávala všechny soutěže a byla na to patřičně pyšná, a její matky není právě nejlepší. Birdie je navíc předchozími událostmi hluboce raněna a první dny proleží v posteli a odmítá vycházet. Zdá se ostatně, že mnoha jejím méně půvabným a úspěšným přítelkyním, které kdysi také tajně usilovaly o přízeň školního krasavce Billa a Birdie jimi víceméně pohrdala, není její nynější neštěstí tak zcela proti mysli.

Jinak je tomu ale s Justinem Matissem, mladíkem, který ji už ve škole miloval a nikdy na ni nezapomněl, přestože pro něj měla Birdie často jen posměch. Justin by rád Birdie pomohl, ale ta odmítá a stále přemýšlí o tom, co zavinilo krach jejího manželství. Nechce být matce na obtíž a najde si práci v obchodě pana Davise, kde obsluhuje automat na vyvolávání fotografií. Sama ráda a dobře fotografuje.
Berenice má problémy ve škole, znepřátelila si nejtlustší a také nejnepříjemnější dívku ze třídy, zvanou Velká Dolores, a ze všeho nejraději by se vrátila k otci. Ten jí často volá a zdá se, že by ji měl rád u sebe. Jako kamarád zbývá dívence jen mladší bratranec Travis, kterého jeho matka, sestra Birdie, svěřila své matce a sama žije v Kalifornii.

Justin se pokouší s Birdie navázat intimnější vztah, zve ji do tančírny a pak k sobě a ukazuje jí dům, který si staví. Birdie se ale stále nemůže smířit s novou situací a nakonec se opije v baru. Po návratu se konečně poprvé pořádně vypláče a svěřuje se matce. Ramona pochopí, že Billa skutečně velmi milovala.

Berenice, která nerada vidí, když se její matka stýká s Justinem, hledá útěchu u babičky. A tu Ramona dokáže poskytnout. Právě když se zdá, že by se věci mohly pohnout k lepšímu, však Ramona náhle umírá…

Zdroj: FTV Prima

režie:
Forest Whitaker
 
 
hraje:
Sandra Bullock (Birdee Pruittová), Harry Connick (Justin Matisse), Gena Rowlands (Ramona Calvertová), Mae Whitman (Bernice), Michael Paré (Bill Pruitt), Cameron Finley (Travis), Kathy Najimy (Toni Postová), Bill Cobbs (ošetřovatel), Connie Ray (Bobbi-Claire), Rosanna Arquette (Connie), Dee Hennigen (Dot), Alissa Alban (Debbie), James N. Harrell (pan Calvert), Richard Phillips
 
 
scénář:
Steve Rogers
 
 
kamera:
Caleb Deschanel
 
 
hudba:
Dave Grusin
 
 
výprava-architekt:
Larry Fulton
 
 
kostýmy:
Susie DeSanto
 
 
střih:
Richard Chew
 
 
zvuk:
Tim Chan (zupervize), Felipe Borrero, Bob Beemer
 
 
vedoucí produkce:
Mary McLaglen, Sandra Bullock
 
 
produkce:
Lynda Obst
 
 
titulky-česká verze:
Anna Kareninová
 
 
zpěv:
Deana Carter ("What Makes You Stay"), The Rolling Stones ("Honest I Do"), Bryan Adams ("When You Love Someone")
 
 
choreografie:
Patsy Swayze
 
 
zvláštní efekty:
Margaret Johnson (supervize), Randy E. Moore (koordinátor)
 
 
vizuální efekty:
Rich Thorne (supervize)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.