Případ Paradineová (1947)

Případ Paradineová (The Paradine Case)
71 %
 
 

The Paradine Case

    Žánr: krimi / drama / film noir
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 125 min.
„Úspešný londýnsky právnik se ujímá obhajoby krásné ženy, obviněné z vraždy manžela.“
"Případ Paradineová". Nebylo to ve tvorbě Alfreda Hitchcocka poprvé, kdy si vybral soudní postředí, aby natočil působivé drama, ve kterém diváky překvapí nečekaným rozuzlením.Obyčejně si pro tento druh filmu vybral člověka, který je nevinně obžalovaný, jak se to diváci obyčejně dozvěděli hned na začátku - a pak v potemnělém sále biografu sledovali, jak tento nešťastník bojuje svůj souboj s neúprosnou soudní mašinerií.

Ovšem tento snímek je postaven poněkud jinak. Jeho hlavní postavou je advokát Kaene, který se ujme obhajoby krásné paní Paradineové (zde se především diváci mužského pohlaví mohli pokochat krásou italské herečky Alidy Vali) obviněné, že zavraždila svého slepého manžela.Hitchcock tady mistrně vytváří nečekané obraty v soudním jednání a navíc film komplikuje ještě z jiné stránky. Nechal tehdy začínajícího Gregory Pecka, který je ve filmu již ženatý, zamilovat se do naší italské krásky.Tento z profesního hlediska skandální přečin a neslýchaná věc, zapříčiní, že při vystupování před porotou je dnešním jazykem podujatý a je ovlivněný citovým rozpoložením. Láska je v tomto filmu dost podstatnou hybnou silou, neboť i soudce, v tomto případě skvělý Charles Laughton, je zase příiš zaujatý, protože kdysi dostal od jedné ženy košem, což ho velice poznamenalo. Takže: Hitchcock natočil velmi působivé drama s překvapivým závěrem, který se zcela vymykal běžným a zažitým stereotypům.  Autor: Asmodej

režie:
Alfred Hitchcock (.)
 
 
hraje:
Gregory Peck (Anthony Keane), Ann Todd (Gay Keaneová), Charles Laughton (soudce Lord Thomas Horfield), Charles Coburn (Sir Simon Flaquer), Ethel Barrymore (Lady Sophie Horfieldová), Louis Jourdan (Andre Latour), Alida Valli (Maddalena Anna Paradineová), Leo G. Carroll (Sir Joseph), Joan Tetzel (Judy Flaquerová), Isobel Elsom (hostinská), Patrick Aherne (policejní seržant Leggett), Leonard Carey (soudní stenograf), Lumsden Hare (soudní dozorce), Lester Matthews (inspektor Ambrose), Phyllis Morris (Mrs. Carrová), John Goldsworthy (Lakin), Alfred Hitchcock (muž s violoncelem), Snub Pollard (Cabby), Bert Stevens (obhájce)
 
 
námět:
Robert Hichens (The Paradine Case (román, 1933))
 
 
scénář:
David O. Selznick (.), Alma Reville (.)
 
 
kamera:
Lee Garmes (.)
 
 
hudba:
Franz Waxman (.), Paul Dessau (.)
 
 
výprava:
J. McMillan Johnson (.)
 
 
producent:
David O. Selznick
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.