Případ ještě nekončí (1957)

Případ ještě nekončí
62.3 %
 
 

Další název: The Case Is Not Yet Closed

    Žánr: detektivní
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 19.9.1957        
    Délka: 78 min.
POZOR, SPOILER

Jsme seznámeni s laboratořemi ve státním ústavu experimentálního lékařství. Jednu z pracovnic, asistentku slečnu Mařenku Bosákovou, „balí“ pan Chládek.

V zábavním podniku tančí doktor Vladimír Gajdoš s doktorkou Lídou Kafkovou. Kdysi spolu chodili. U stolu sedí její současný partner Václav Pánek. Chládek básní o domku za 35 tisíc. Rád by jej koupil. Mařenka by mu ráda přispěla, má našetřeno. On ostatně také.

Gajdoš oznamuje Vaškovi, že jej vyhodili, a on jemu zase to, že dostal dvacet tisíc za vynález. Hodlá za ně koupit Gajdošův vůz, Tatru. A také míní uspořádat vekou oslavu. Zve i Lídu, ale ta má noční.

Vašek dává tisícovku Gajdošovi, na nějakou součástku do vozu. Zbytek pak uloží do sejfu, při čemž se dozví, že Gajdoš falšoval výsledky výzkumu. Do sejfu putuje i velmi důležitá složka s pracovním postupem.

Oslava probíhá zdárně a ředitel žádá Vaška, aby na jeho příkaz pozval z noční směny i Lídu. Telefon však zvedá Gajdoš. Ráno je nalezen trezor otevřený a pochopitelně i vykradený. Vyšetřovatel Zouplna je zkušený praktik a ihned ví, že tímto stylem dělají jen Moučka a Chládek. V noci zde byla jen Lída a vrátný. Ten se místo hlídání opíjel s řidičem Hábou, ten se jako první opil do němoty.

Vašek upozorňuje kriminalisty, že se zloděj škrábl o rozbitou zkumavku, ve které byly bakterie tetanu.

Lída vypovídá, že ji někdo po telefonu vylákal ven.

Protože Moučka zahynul v koncentráku, podezřívá Zouplna Chládka. Jde se přeptat Mařenky, a když jí řekne, že je její milý kasař, Mařenka dostane psychický šok a končí v nemocnici. Jenže její milý je nalezen mrtev.

Gajdoš dává v zábavním podniku nějakému muži velmi zajímavé materiály, o kterých říká, že je umí ocenit. Pak si Gajdoš chvíli sedne k Lídě, aby se rozloučil, ale právě vtom je vidí Vašek.

Je prokázáno, že Chládek káču udělat nemohl. Nedovolil by mu to jeho zdravotní stav. Kde se však u něj vzaly peníze z lupu, nikdo vysvětlit neumí.

Vaškovi jsou vráceny papíry z trezoru, které kriminalisté zkoumali, a na nich Vašek objeví otisk dna vázičky, kterou používá Lída jako těžítko. To také po kratším váhání sdělí kriminalistům. Ti nemeškají a ihned na ni vlítnou. Odchytí zde i Gajdoše a ihned na něj udeří. Gajdoš se přiznává, že tam skutečně byl, ale ke krádeži se nezná. Lída je naštvaná, že to Vašek práskl a dá to patřičně najevo. Na ukradených bankovkách jsou otisky bankovního úředníka a Vaška. Jen na jedné, té spodní, jsou ještě otisky dva. Ten jeden je neznámý. Ten druhý patří kasaři Moučkovi.

Gajdoš je znova zadržen a je mu dokázáno, že otisky na bankovce jsou jeho.

Kruh se pomalu uzavírá. Gajdoš poví, co udělal s tisícovkou od Vaška a tím je odhalen Moučka, který je naživu a zpráva o jeho smrti v lágru byla lží. Ten se pokouší zmizet, ale je pronásledován a dochází k napínavému střetu...  Autor: Pitryx

režie:
Ladislav Rychman
 
 
hraje:
Vladimír Ráž (dr. Václav Pánek), Václav Voska (dr. Vladimír Gajdoš), Irena Kačírková (dr. Lída Kafková), Rudolf Deyl (kapitán SNB Šebek), Zora Polanová (asistentka Marie Bosáková), Jan Pivec (řidič Hába alias Josef Moučka), Ladislav Pešek (Karel Chládek), Vladimír Hlavatý (vrátný), Jaroslav Marvan (příslušník SNB Zouplna), Felix le Breux (ředitel), Miloš Nedbal (ing. Karel Vlach), Ferdinand Krůta (laborant), Mirko Musil (policista), Jan Maška (vyšetřovatel), Miloš Vavruška (vyšetřovatel), Zdeněk Jelínek (host na oslavě), Karel Krautgartner (klarinetista), Josef Steigl, Karel Turnovský (hudebník, hráč na bicí), Adolf Šmíd (trumpetista)
 
 
námět:
Miloslav Drtílek, Luděk Škuta
 
 
scénář:
Edvard Valenta (dialogy), Miloslav Drtílek
 
 
kamera:
Alois Jiráček
 
 
hudba:
Václav Lídl, Karel Krautgartner (taneční)
 
 
výprava-architekt:
Bohuslav Kulič
 
 
kostýmy:
Marie Malá
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
Dobroslav Šrámek
 
 
vedoucí produkce:
Jiří Pokorný
 
 
mluví:
Antonín Zíb (komentář)
 
 
II. kamera:
Miroslav Sinkule
 
 
masky:
Vladimír Petřina, Jitka Poláčková
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Vladimír Vojta
 
 
asistent režie:
Helena Pokorná, Jaroslav Jaroš
 
 
asistent kamery:
Jaroslav Kupšík
 
 
pomocná režie:
Vladimír Zelenka
 
 
odborný poradce:
Miroslav Holub, Milada dr. Suchanová, Vladimír Chylík
 
 
fotograf:
Karel Ješátko
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr, Orchestr Karla Krautgartnera
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček, Karel Krautgartner
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.