Pražský flamendr (1941)

Pražský flamendr
65 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 23.1.1942        
    Délka: 98 min.
POZOR SPOILER

Na vesnici přichází dopis od Jana Sýkory, který je v Praze malířem a má první výstavu. Píše, že otce chápe, že na ni nemůže přijet, když jsou žně. Jenže otec je rozhodnut syna navštívit. Jan zatím hrubě maže karty. Pak se vrací s veselou domů z hospody, kde truňku popil a s ním jeho „přátelé“. Jan netuší, že otec zaň dluh splatil, a to pět set tolarů. A také dostane od táty přede všemi políček. Otec je zle zklamán a syna opouští, by na schodech přespal. Je probuzen a setkává se s Janovým přítelem, zvaným Diogenes. Dají se spolu do řeči a Diogenes dostane nápad.

Ráno se po nočním flámu probouzí Jan v ubytovně pro chudé. Muž, který zde je, mu řekne, že je to práce jeho otce. Vše nechal zabavit a Janovi zůstaly jen šaty. Jemu to nevadí, spoléhá se na své bohaté „přátele“. Jenže bohatí se s žebráky nekamarádí, a tak se mu nikde nedostane sluchu. Vrací se tedy domů a prosí otce svého, ten jej však vyžene. A tak se mu dostane prvotní pomoci od těch nejchudších.

Z Jana se stal malíř žádaný a pomalu bohatne. Navštíví jej Diogenes a vyjeví mu pravdu, co tehdy vymyslel za plán, a proč se nechal zapírat. Jan začíná chodit s dcerou domovnice Apolenkou, ale vrací se k němu Kajetána, Diogenova sestra. A ač Diogenem varován, začíná Jan upadat do jejich tenat. Která z dívek získá jeho srdce? Pozná Jan, i přes svou těžkou chorobu, která z dívek jej opravdu miluje srdcem?  Autor: Pitryx

režie:
Karel Špelina
 
 
hraje:
František Hanus (malíř Jan Sýkora), Gustav Hilmar (Janův otec), Antonie Nedošinská (bytná), Eva Matoušková (Apolenka, dcera Vejvodové), František Kreuzmann (Podhajský, bratr Vejvodové), Marie Norrová (služebná u Vejvodů), Miloš Nedbal (baron Vožický), Marie Burešová (baronesa Kajetána), Karel Máj (Lukas, Kajetánin přítel), Otýlie Beníšková (hraběnka Vožická), Jiří Steimar (JUDr. Uhlíř), Ota Motyčka (hadrář Protiva), Václav Švec (hadrář Veselý), Vladimír Řepa (lichvář Rambousek), Karel Hradilák (Ludvík Zelnický), Anna Letenská (posluhovačka), Karel Kolár (šafář Karel), Antonín Holzinger (herec-zpěvák), Karel Beníško (flamendr), Jaroslav Orlický (komorník barona Vožického), Gabriel Hart (lékař), Bolek Prchal (sedlák), Emanuel Hříbal (pan řídící), Darja Hajská (děvečka Anka), František Černý (vinárník), Ladislav Janeček (sochař ve vinárně), Fred Bulín (flamendr), Bohuslav Kupšovský (vrchní ve vinárně), Karel Šmíd (dirigent), Marie Nademlejnská (přítelkyně paní Vejvodové), Viktor Nejedlý (zákazník u starožitníka), Miloš Šubrt (kočí), Dora Martinová (dívka ve společnosti Vožických)
 
 
námět:
Josef Kajetán Tyl (divadelní hra)
 
 
scénář:
Jaroslav Víchovský, Otto Jun
 
 
kamera:
Bohumil Vích
 
 
hudba:
Josef Stelibský
 
 
výprava-architekt:
Karel Petr Adam
 
 
kostýmy:
Adolf Wenig
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Emil Poledník
 
 
vedoucí produkce:
Arthur Feist, Ladislav Suchý
 
 
výtvarník:
V. Kliment
 
 
zpěv:
Antonín Holzinger, Eva Matoušková
 
 
text písně:
Karel Melíšek, Jarka Mottl
 
 
asistent režie:
Jiří Kratina
 
 
odborný poradce:
Gabriel Hart
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.