Právo na minulosť (1989)

Právo na minulosť
68 %
 
 
    Žánr: psychologický / drama
    Země: Československo / SSSR
    Premiéra v ČR: 1.4.1990        
    Délka: 110 min.
Z druhé světové války se vrací na rodné Slovensko Ján Griga, který bojoval v Rudé armádě. Po úrazu se v budapeštské nemocnici setká s majorem Koubkem, letcem britské armády, a mladým Cabadejem. Po návratu na Slovensko se stává národním správcem mýdlárny, posléze kádrovákem ve fabrice, kde řediteluje Koubek. Po únoru se situace mění, Koubek je vyhozen, a Griga, který se ho zástává, je nucen odejít. Nyní začíná pracovat státní bezpečnost, která začíná prověřovat i Jánovy osudy. Griga končí u lopaty, nemá žádné zastání ani u bývalého přítele Cabadaje, který se stal šéfredaktorem. Mladý reportér z Cabadajova listu Zajaroroš připravuje reportáž o válečném hrdinovi, ale vše je zastaveno. Zajaroš odjíždí do Moskvy jako zahraniční zpravodaj listu a začne na vlastní pěst pátrat po Grigově minulosti. Kontaktuje jeho spolubojovníky, ale buďto jsou nezvěstní anebo nechtějí nic mít společného se zahraničním reportérem. Teprve u důstojníka Paramonova, který žije na samotě v Abcházii, se Zajaroš dozví, že Griga byl hrdina, kterého jeho velitel navrhl na vysoké válečné vyznamenání. Nechce jako ostatní nic oficiálně potvrdit. Nakonec se s pomocí sovětských přátel podaří dokázat hrdinství Jána Grigy. Film končí a pro umouněného Grigu si do uhelných skladů přijíždí zástupci ZAMINI, aby ho připravili na cestu do Moskvy pro převzetí vyznamenání Hrdina Sovětského svazu.  Autor: curil

režie:
Martin Hollý
 
 
hraje:
Jiří Kodeš (Griga), Anna Javorková (Marka), Petr Lepša (Zajaroš), Věra Sotnikova (Vlasta), Václav Knop (Cabadaj), Radan Rusev (Koubek), Ivan Romančík (Palčík), Terézia Hurbanová-Kronerová (Hasprungová), Lydija Konstantinovová (Věra), Jurij Astafjev (Semjonov), Michail Žigalov (Paramonov)
 
 
námět:
Bohuslav Chňoupek (povídka Vstaň a choď)
 
 
scénář:
Valentin Černych, Eugen Gindl
 
 
kamera:
Stanislav Szomolányi
 
 
hudba:
Jevgenij Krylatov
 
 
výprava-architekt:
Juraj Červík, Jurij Uglov
 
 
kostýmy:
Táňa Balkovicová, Larisa Putincevová
 
 
střih:
Maxmilián Remeň
 
 
zvuk:
Milan K. Némethy, Naum Bojarskij
 
 
vedoucí produkce:
Ján Tomaškovič, Jurij Smirnov
 
 
dabing:
Ľubomír Paulovič (Griga), Ján Kroner (Zajaroš), Emília Vášáryová (Vlasta), Milan Kňažko (Cabadaj), Božidara Turzonovová (Věra), Vladimír Jedľovský (Semjonov)
 
 
II. kamera:
Martin Gazík
 
 
II. režie:
Július Jarábek, Jurij Prochorov
 
 
dramaturgie:
Boris Hochel, Alexandra Šeršovová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.