Právo být otcem (2007) [TV film]

Právo být otcem (Custody)
55 %
 
 

Custody

Další název: Právo byť otcom (SK)

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 85 min.
„Příběh vysokoškolského profesora, který bojuje, aby neztratil dítě, které vychovával jako své vlastní.“
Třináctiletá Amanda Gordonová žije po smrti matky, která zemřela na rakovinu v jejích šesti letech, jen s otcem Davidem. Je profesorem literatury a píše recenze. Jednoho dne napíše nelichotivou kritiku na knihu Megan Hendricsové, která si to s ním jde osobně vyřídit. Od počátku si jsou ale sympatičtí a David ji pozve na kávu.

Do města přijíždí John Sullivan a shání se po Julii Gordonové. Dozvídá se, že zemřela a že na univerzitě učí její manžel. Jde za ním a David očividně není rád, že John přijel. Ten se rozčiluje, že mu David nedal vědět, když Julie onemocněla a zemřela, a chce být aspoň na nějaký čas s Amandou. David ho tedy večer pozve k nim na oslavu Amandiných narozenin.

Vyjde najevo, že Johny byl Juliin první manžel a je Amandiným otcem. David kamarádům vysvětluje, že s Julií čekali, až bude Amanda starší, aby jí to řekli. Když pak Julie zemřela, byla Amanda nešťastná, a proto jí David nechtěl takové informace říkat. Navíc nikdy oficiálně Amandu neadoptoval, takže když jí chce nyní John odvézt s sebou na víkend do Maine, nemá žádnou možnost tomu zabránit...

Amanda se na Davida zlobí a začne si zjišťovat informace o Johnovi. Ukáže se, že je velmi bohatý stavitel. Navíc se pohybuje ve vyšší společnosti, z čehož je nadšená Amandina kamarádka Susan, která se chce dostat do Hollywoodu. Amanda se začne Davida vyptávat na vztah matky a Johna, ale David odpovídat nechce. Amanda se rozhodne, že s Johnem na víkend odjede. Ten pro ni přijede limuzínou a odletí jeho soukromým letadlem.

David je z toho nervózní, a tak se rozhodne jet do Maine za nimi. Spolu s Megan, se kterou začal chodit, vyrážejí na cestu. V letadle se zatím John přizná Amandě, že se vrátil, aby se Julii omluvil, že je opustil. Jedou do Johnova víkendového domu, který je přepychový, se sluhy a bazénem. John Amandě vypráví, jak se potkal s její matkou, i to, že věděl, že je těhotná, když ji opouštěl. Před deseti lety jel za Julií do New Yorku a chtěl ji i s dcerou získat zpět. V tu dobu už Julie žila s Davidem, a když viděl, jak je s ním šťastná, odešel a už ji nekontaktoval. Dodnes toho velice lituje.

Amanda si víkend užívá – jde s Johnem na masáže, kosmetiku, nakoupit oblečení, obědvají v luxusní restauraci, plují na jachtě. Amanda mu řekne, aby ji už neopouštěl, protože ho začíná mít ráda...

Když se Amanda vrátí domů, jsou již David s Megan doma a ona nadšeně mluví o Johnym a přepychu, který zažila. David se cítí odstrčený. Později volá John a domluví se s Davidem, že by si bral Amandu každý víkend. Dívka souhlasí, David nemá na výběr. Má obavu, že mu John Amandu vezme. Radí se s právníkem Paytonem a ten mu řekne, že jeho šance jsou mizivé. Později právník zjistí, že John požádal soud o svěření Amandy do plné péče...

Zdroj: FTV Prima

režie:
Nadia Tass
 
 
hraje:
Rob Morrow (David Gordon), Kay Panabaker (Amanda), James Denton ( John Sullivan), Robin Brûlé (Megan), Sergio Di Zio (Eugene), Allana Harkin (Barbara), Gord Rand (Peyton), Paul Rainville (Ted), Todd Duckworth (soudce Clark), Norman Mikeal Berketa (člen bezpečnostní služby), Allison Graham (Audrey), Brenda Bazinet, France Viens, Helena Alexis Seymour (dívka), Kate Drummond (Dog Walker)
 
 
námět:
Mary Herczog (kniha "Figures of Echo")
 
 
scénář:
Kathy Kloves
 
 
kamera:
David Parker
 
 
hudba:
Chris Hajian
 
 
střih:
Michael Pacek
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.