Práče (1960)

Práče
76.9 %
 
 

Další název: Slinger

    Žánr: válečný / drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 6.5.1960        
    Délka: 84 min.
„Český film o chlapci, který se zúčastnil bitvy u Dukly.“
POZOR, SPOILER

Malý klučina je za ostnatým drátem a pozoruje projíždějící auta s vojáky. Jeden z nich pro něj dojde a odnáší jej pryč. Chlapec se tak ocitne v partě „prádelníků“, kteří pro armádu perou prádlo. Malý František Bureš se hned se všemi seznámí. Je tu obtloustlý Valda Heler, Imrich Gallo, koktající svobodník Šamonil, kuchař Josef Pekárek a velí tomu desátník Krupka, zvaný Slepejš.

Když chtějí Frantu vykoupat, všimnou si jeho zmučených zad. Frantík je malý neposeda, ale nábojnice do uhlí nehodil, spadly mu tam.

Klučina se učí střílet a další věci, které se týkají boje. I dýmovnice si sám zapaluje. A co je pro něj velká sláva, když dostane stejnokroj. Ale stejně jej to u prádla moc nebaví - počítat košile a spodky není pro něj. On je přeci voják. Takže i muži to uznají a dají mu pravou zbraň - ne jen kus klacku, se kterým jej učili začátky střelby. Ale zbraň není dřevo, a tak si František z první střelby odnáší výstavní monokl.

Když je později vyslán se zprávou, považuje to za velké ocenění. Úkol splní, ale při cestě zpět narazí na malou holčičku Marijku Kalinčukovou s krávou. Když zjistí, že přešli frontu, bere ji s sebou, skoro jako zajatce. Nu a pak v ní má malou kamarádku. Vojáci jsou také překvapeni, jak se sem dívenka dostala, a podle map zkoumají cestu.

Marijce se stýská po domově a píše dědovi dopis. Doručitel má být František. Při této misi objeví hnízdo nacistů. Když to řekne chlapům, okamžitě vyrážejí si to s nimi vyřídit.

Později už jsou na hranicích, snad se dočkají i konce války…  Autor: Pitryx

režie:
Karel Kachyňa
 
 
hraje:
Michal Koblic (František Bureš), Marie Magdolenová (Marijka Kalinčuková), Vladimír Hlavatý (desátník Krupka - Slepejš), Gustáv Valach (koktavý svobodník Šamonil), Vladimír Menšík (vojenský kuchař Josef Pekárek), Oldřich Musil (vojín Valda Heller), Martin Ťapák (vojín Imrich Gallo), Stanislav Remunda (nadporučík Zlonický), Miloslav Holub (major Kubeš), Milan Holubář (rotný Sodoma), Bohuš Záhorský (krejčí a švec, děda Maralík), František Krahulík (desátník Kvačil), Eva Jiroušková (četařka Vlasta Netušilová), Hana Houbová (desátnice), Ota Žebrák (tankista), Jan Pohan (tankista), Jindřich Narenta (špion), Ladislav Trojan (ruský důstojník), Svatopluk Skládal (řidič nákladního auta), Josef Vondráček, Václav Hladík, Arnošt Borovec, Jiří Těšík (krejčí Seifert), František Suk (kapitán Fojtík), Irena Zintlová (desátnice), Antonín Černý, Jaroslav Koutník, Miloš Mulač
 
 
scénář:
Karel Kachyňa ( i technický), J.A. Novotný
 
 
kamera:
Josef Illík
 
 
hudba:
Miloš Vacek
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
kostýmy:
Karel Postřehovský, František Sadílek, Marie Broncová
 
 
střih:
Jan Chaloupek, Marie Tillerová
 
 
zvuk:
Jiří Lenoch, Václav Janoušek
 
 
výtvarník:
Josef Calta
 
 
zpěv:
Vladimír Menšík (Letěla husička; Já jsem malý mysliveček,), Martin Ťapák (Já jsem malý mysliveček,), Marie Magdolenová (Ruža z Dunaja), Sbor (Komandir, geroj, geroj Čapajev; Okolo Hradce)
 
 
masky:
Karel Marek, Stanislav Petřek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Václav Dobeš, Olga Himmerová
 
 
asistent režie:
Jaroslav Toms, Anna Pokorná, Dagmar Menhartová
 
 
asistent kamery:
Vojtěch Kuthan, Eduard Kadeřábek, Jiří Šámal
 
 
pomocná režie:
Stanislav Černý
 
 
odborný poradce:
František Nevěřil
 
 
fotograf:
Jaroslav Chlasták
 
 
spolupráce:
Bohumil Nový
 
 
asistent vedoucího výroby:
Jan Bočánek
 
 
asistent architekta:
Bohumil Nový
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček
 
 
vedoucí výroby:
Josef Beran
 
 
předloha:
Jan Mareš (povídka "Práče")
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.