Poznamenaní (1948)

Poznamenaní (The Search)
85 %
 
 

The Search

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 105 min.
Rodina Malíkova žije spokojeným životem, do doby, než vypukne II.světová válka a rodina je převezena do lágru. A jdou léta, válka končí, z východu osvobozují až do Berlína Rusové a od západu jde americká armáda. Osvobozují koncentrační tábory a ještě včera trestanec na smrt a dnes má volnou cestu domů. Na svobodu se dostává i pí. Malíková (Jarmila Novotná), která ztratila rodinu ve válce, rozhodne se najít svého syna.

Na hromadách sutin domů se potuluje skupina otrhaných chlapců, kteří utekli organizaci Červeného kříže. Je mezi němi i Karel "Jimmy" Malík (Ivan Jandl), který je nedůvěřivý a nechce se opět nechat zavřít do sběrného tábora, který hledá jejich rodiny. Při jednou útěku se jeden chlapec utopí a je omylem je Karel prohlášen za mrtvého. U chlapce si získá důvěru americký důstojník Ralph "Steve" Stevenson (Montgomery Clift) a začne se o něj starat, naučí jej anglicky se dohovořit.

Matka, ač ji v evidenci upozorňují, že syn je mrtev, nevěří, kontroluje domy s dětmi, ale vždy přichází pozdě. Steve si Karla oblíbí a chce si jej odvést do Států.
U závěrečné scény matky na nádraží, kdy se náhodně setká se synem, jde mráz po zádech a divák je naměkko.

Dětská hvězda Ivan Jandl za film získal amerického Oskara, film se natáčel v Západním Berlíně. Za úspěch herec musel tvrdě zaplatit, nemohl hrát, než hrál a diváci o něm nevěděli, upadl v zapomnění, neboť film se promítal až po revoluci...  Autor: jarda53

režie:
Fred Zinnemann
 
 
hraje:
Montgomery Clift (Ralph Stevenson), Aline MacMahon (Mrs. Murrayová), Wendell Corey (Jerry Fisher), Jarmila Novotná (Mrs. Maliková), Mary Patton (Mrs. Fisherová), Ewart G. Morrison (Mr. Crookes), Ivan Jandl (Karel Malik)
 
 
námět:
Richard Schweizer
 
 
scénář:
Richard Schweizer
 
 
kamera:
Emil Berna
 
 
hudba:
Robert Blum
 
 
střih:
Hermann Haller
 
 
produkce:
Lazar Wechsler
 
 
asistent režie:
Míla Mellanová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.