Pozice dítěte (2013) [2k digital]

Pozice dítěte (Poziţia copilului)
60 %
 
 

Poziţia copilului

Další název: Child's Pose; Pozícia dieťaťa;

    Žánr: drama / psychologický
    Země: Rumunsko
    Premiéra v ČR: 12.9.2013        
    Délka: 112 min.
„„Má mateřská láska své hranice?”“
Režisér Călin Peter Netzer ve svém třetím celovečerním hraném filmu soustředěně rekonstruuje události jedné noci. Dokumentárním stylem mapuje nejen dny následující po tragédii, ale poskytuje nekompromisní pohled na morální malátnost buržoazie v Rumunsku. Tvrdě a bez skrupulí odhaluje bezútěšný a zkorumpovaný stav státních institucí, jako jsou policie a soudnictví.

Jednoho studeného večera uprostřed března se Barbu řítí ulicemi a překračuje povolenou rychlost. Vzápětí srazí malé dítě a chlapec krátce po nehodě umírá. Viníka čeká trest odnětí svobody od tří do patnácti let. Tehdy vstupuje na scénu Barbuho matka Cornelia, rozhodnutá zasáhnout a pomoci svému synovi vyhnout se vězení. Blahobytně zařízený byt – dílo známého architekta z vyšší společenské třídy Rumunska – zdobí police s nepřečtenými romány Herty Müllerové a dokresluje Corneliina kabelka, plná kreditních karet. Corneliina kampaň za záchranu svého apatického syna nezná hranic. Věří, že úplatky jsou tou správnou cestou, jak přesvědčit svědky, aby nesvědčili v neprospěch jejího syna. Dokonce i rodiče mrtvého dítěte se upokojí, když dostanou nějakou tu peněžní hotovost.

Film hned po své mezinárodní premiéře získal Zlatého medvěda a Cenu FIPRESCI na MFF Berlín 2013.
FilmEurope

režie:
Calin Peter Netzer
 
 
hraje:
Luminita Gheorghiu (matka), Bogdan Dumitrache (syn), Natasa Raab (Olga Cerchezová), Florin Zamfirescu (pan Fagarasanu), Ilinca Goia (Carmen), Vlad Ivanov (Dinu Laurentiu), Mimi Branescu (policista), Cerasela Iosifescu (policistka), Adrian Titieni (chlapcův otec), Tania Popa (chlapcova matka), Oxana Moravec (Clara), Ada Solomon (Serbanová), Teodor Corban (Serban)
 
 
scénář:
Calin Peter Netzer, Razvan Radulescu
 
 
kamera:
Andrei Butica
 
 
kostýmy:
Irina Marinescu
 
 
střih:
Dana Bunescu
 
 
zvuk:
Cristian Tarnovetchi, Mihai Cosmin Popa, Dana Bunescu (design)
 
 
koproducent:
Oana Giurgiu
 
 
výprava:
Malina Ionescu
 
 
výkonný producent:
Smaranda Sterian
 
 
producent:
Calin Peter Netzer, Ada Solomon
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.