Poslední rozkaz (1928)

Poslední rozkaz (The Last Command)
70 %
 
 

The Last Command

Další název: Poslední komando

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 90 min.
"Poslední rozkaz". Muž dvojích rolí a dvojích obličejů, nebo lépe řečeno, muž jednoho obličeje, dvojí masky, věčného rozdvojení lidských bytostí a lidských osudů, slávy a pádu, síly a úpadku, štěstí a bídy, vždy tak mohutně, neporovnatelně, do poslední žilky své krevnaté bytosti lidský Emil Janings, nezklamal nikdy očekávání.

"Poslední rozkaz" - poněkud problematický překlad původního názvu - dalo mu příležitost k další ukázce nesmírného, podivuhodného hereckého talentu. Děj filmu? Je lidský, dobrý a nikoliv všední. Ruský generál, kdysi carův oblíbenec, dnes zestárlý běženec, uprchlík bez domova, lidský vrak v golfu života, ocitá se v Hollyvoodu, v městě filmů. Cynická, krutá životní ironie. Je mu svěřena role generála ruské armády a celá nenávratná minulost ožívá v nešťastníkově nitru, jitřena a křísena ze svého popela zázrakem století - filmovou technikou.

Celá generálova minulost běží před divákovým pohledem. Příběh jeho lásky k podivuhodně krásné ženě, vyzvědačce, záhadné a nezkrotné a přece pozvolna přemožené láskou a dobrotou rytířského ochránce, kterého v osudné chvíli revoluce - kající Magdaléna zachraňuje. Generál umírá pohnutím v režisérově náručí uprostřed filmového studia, v němž prožil znovu svoji minulost tak blízkou a přece tak nesmírně vzdálenou.

Se strhující energií celé své silné bytosti Emil Janings hrál svoji roli, bratrsky blízký diváku, a nesmírně citlivá Evelyn Brentová byla mu důstojnou partnerkou. Nesmíme zapomenout ani na pozoruhodný výkon Williama Powella v nesnadné a nevděčné roli režiséra, ani na opravdového režiséra filmu Josefa Sternberga.  Autor: Asmodej

režie:
Josef von Sternberg (.)
 
 
hraje:
Emil Jannings (generál Dolgorukij / velkovévoda Sergej Alexander), Evelyn Brent (Natalie Dabrova), William Powell (Lev Andreyev), Jack Raymond (zástupce velitele), Nicholas Soussanin (adjutant), Michael Visaroff (Serge), Fritz Feld (revolucionář)
 
 
námět:
Lajos Biró (.), Josef von Sternberg (.)
 
 
scénář:
Herman J. Mankiewicz (titulky), John F. Goodrich (.)
 
 
kamera:
Bert Glennon (.)
 
 
hudba:
Robert Israel ((2010)), Rafal Rozmus (.)
 
 
střih:
William Shea (.)
 
 
výprava:
Hans Dreier (.)
 
 
producent:
Jesse L. Lasky (.), Adolph Zukor (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.