A Message to Garcia (1936)

A Message to Garcia
    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 77 min.
"A Message to Garcia". Tento román mužnosti a věrnosti vlasti a povinostem, jež ukádá, je z nejkrásnější knih, která v době vzniku filmu, byla známá i u nás.Zrovna tuto knihu, věnoval tehdy Baťa svým mladým zaměstnancům. Dějem sahá do počátků americko-španělské války z roku 1898. Oči celého světa, byly tehdy obráceny k Americe. Spojené státy se nacházely v boji proti španělské cizovládě na Kubě.

Generál Garcia se uchýlil se svými čtyřmi tisíci muži do kubánské džungle. Španělská přesila je mu v patách. Z Washingtonu se vypravuje na Kubu vojsko. Je nutné sdělit Garciovi, kde bude posila vyloděna a kde se oddíly spojí. Je to těžký úkol, který vyžaduje celé muže. Americký prezident Mac Kinley vybral za zvláštního posla poručíka Rowana. Tomu předává vzkaz, od něhož závisí osud Kuby. Nemůže mu říci mnoho o tom, kde hledat Garciu.

"Bojuje někde v kubánském pralese" zní "bližší" určení polohy Garcii. Bez váhání podstupuje mladý důstojník úkol, který je skoro nadlidský: probít se nebezpečími džungle, peklem močálů a nepřátelskými oddíly, do jejichž rukou také upadne nezamýšlenou zradou svého druha. Tohoto - zběha z amerického námořnictva, tuláka a dobrodruha velmi pochybné existence hrál všeobecně známý herec Wallace Beery, který za drsnou a potměšilou maskou skrývá dobré a věrné srdce, úloha tedy, nad níž pro výrazové schopnosti tohoto velkého umělce málo je přiléhavějších.

Poručíka Rowana hrál John Boles, který své postavě dal všechny výrazné vlastnosti odhodlané mužnosti a věrnosti, která zakolísá jen na chvíli, kdy pomýšlí na záchranu raněné družky Rafaelity. Hrála jí v té době téměř neznámá Barbara Stanwycková, herečka s hezkým zjevem jižního typu. My již víme, jaká velká filmová hvězda se z této herečky stala.Režie vytvořila prostředí války, vedené v pralesích a kubánských džunglích se vší krutostí občanské války.  Autor: Asmodej

režie:
George Marshall
 
 
hraje:
Wallace Beery (seržant Dory), Barbara Stanwyck (Raphaelita Maderosová), John Boles (poručík Andrew Rowan), Herbert Mundin ( Henry Piper), Alan Hale (Dr. Ivan Krug), Mona Barrie (španělská špionka), Martin Garralaga (Rodríguez), Blanca Vischer (Chiquita), Juan Torena (Luís Maderos), Enrique Acosta (generál Calixto García), David Clyde (Tevis), Patrick Moriarity (irský topič), José Luis Tortosa (Pasquale Castova), Lucio Villegas (velitel), Frederick Vogeding (německý topič)
 
 
námět:
Elbert Hubbard (A Message to Garcia (esej, 1899)), Andrew S. Rowan (How I Carried the Message to Garcia (1922))
 
 
scénář:
Gene Fowler, Sam Hellman, Gladys Lehman, W.P. Lipscomb
 
 
kamera:
Rudolph Maté
 
 
hudba:
Louis Silvers, Alfred Newman
 
 
střih:
Herbert Levy
 
 
asistent režie:
Booth McCracken
 
 
producent:
Darryl F. Zanuck
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.