Porco Rosso (1992)

Porco Rosso (Kurenai no buta)
81.8 %
 
 

Kurenai no buta

Další název: 紅の豚

    Žánr: animovaný / dobrodružný / fantasy
    Země: Japonsko
    Premiéra v ČR: 4.1.2024        
    Délka: 94 min.
„Gentleman nemusí mít nutně lidskou tvář.“
Japonský film Porco Rosso (v amatérských překladech uváděn i zavádějící název „Karmínové prase“, tento název byl zamýšlen i pro DVD, nakonec byl však film v ČT i na DVD uváděn pod názvem „Porco Rosso“) - Kurenai no Buta. Film lze charakterizovat jako anime noir, které vypráví příběh z počátku 20. století. Tehdy létání ještě mělo punc dobrodružství a nebe nad Jaderským mořem bylo plné neohrožených letců, kteří prožívali s baletním půvabem letecké souboje plné grácie i nadsázky a užívali světa absolutní svobody a rytířského hrdinství.

Základem příběhu je manga Věk létající lodi (Hikōtei Jidai) od režiséra samotného, ukazující dobrodružství, nadsázku i nezměrný šarm pilotního esa Marca Pagota, který se po 1. světové válce stal námezdním letcem a lovcem odměn, zachraňující například unesené z područí vzdušných pirátů.

Nejchytřejší a nejzkušenější z těchto pilotů je náš gentlemanský hrdina, který evokuje klasické dobrodružné filmy italské a francouzské produkce typu Černý Tulipán, Muž z Ria nebo Velký šéf. Jen malou chybičku má, z některé z mnohých bitev si přinesl tajemnou kletbu - prasečí tvář.

Podaří se Porcovi zlomit temnou kletbu a získat zpět dětskou lásku Giny? - O ni i o titul nejlepšího letce Středomoří se s ním chce utkat v leteckém souboji Američan Donald Curtis…  Autor: ert

režie:
Hajao Mijazaki
 
 
námět:
Hajao Mijazaki
 
 
scénář:
Hajao Mijazaki
 
 
kamera:
Atsushi Okui
 
 
hudba:
Joe Hisaishi
 
 
výprava-architekt:
Katsu Hisamura
 
 
střih:
Hajao Mijazaki, Takeši Sejama
 
 
výtvarník:
Katsu Hisamura
 
 
dabing:
Jan Šťastný (Porco Rosso), Marek Libert (Donald Curtis), Zbyšek Pantůček, Tomáš Juřička (dědeček Pikkoro), Terezie Taberyová (Fio Pikkoro), Zbyšek Horák (titulky), Otmar Brancuzský, Jiří Ployhar (Ferrari), Ladislav Cigánek, Petr Gelnar, Renata Volfová, Jana Postlerová (babička)
 
 
mluví:
Shûichirô Moriyama (Kurenai no Buta), Akemi Okamura (Fio Pikkoro), Akio Ôtsuka (Donarudo Kâchisu), Tokiko Kato (Jina-sama), Hiroko Seki (Bâ-chan), Sanshi Katsura (Pikkoro), Tsunehiko Kamijo (Manmayuto no shachô), Akio Matsuoka, Daisuke Inoue, Ginzo Matsuo, Džó Fudžimoto, Katsuyo Endou, Mahito Tsujimura, Minoru Yada, Nobuo Tanaka, Osamu Saka, Reizô Nomoto, Shinnosuke Furumoto, Tacujuki Jinnai, Yôko Soumi, Juzuru Fudžimoto
 
 
výkonný producent:
Yoshio Sasaki, Sokai Tokuma, Jasujoši Tokuma, Matsuo Toshimitsu
 
 
producent:
Toshio Suzuki
 
 
překlad:
Martin Tirala
 
 
režie českého znění:
Jitka Vacková ((Česká televize 2012))
 
 
české dialogy:
Jitka Vacková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.