Popelka (1969) [TV inscenace]

Popelka
82.5 %
 
 
    Žánr: pohádka / hudební
    Země: Československo
    Délka: 96 min.
„Nejstarší televizní zpracování klasické pohádky s půvabnými písničkami A. Michajlova a I. Fischera.“
Pohádková klasika, pýcha české kinematografie, Popelka. Překrásně natočený pohádkový film, okouzlující diváky veškerého věku. Spousta sympatických herců natočila společně Popelku, na kterou může být hrdý každý Čech. I přesto, že jediné barvy, zobrazující nám herce i prostředí, jsou černá a bílá, i přesto, že přicházíme o Popelčino červenání se, když se k ní princ Mojmír přiblíží, je tato pohádka více než krásná. Stará Macecha by chtěla pro své dcery bohatství, partii na úrovni a blahobyt až do konce života, kdo by také nechtěl pro své děti jen to nejlepší.

Nevyplácí se ovšem v takovémto chtíči uplatňovat zášť, zlobu a intriky. Vedle svých dcer, Kateřiny a Dory, totiž žije v dřevorubcově domě také macešina nevlastní dcera Popelka, která jí je neustále zatracována, frustrována a zesměšňována. „Ona mě píchla!“ –„Mě taky!“

Umíněnost nevlastních, duší mladičkých husiček, sester jí nepřidávala. V tom, aby se dostala na tři plesy, které rozhodly o tom, že nebude do konce života posluhovat třem nedůtklivým ženským, Popelce pomohlo hejno holoubků, jejích jediných dosavadních kamarádů. Vždy se zjevila v překrásných šatech a stejně tak jako oděna byla krásně obuta a učesána. Ovšem už s půlnocí se musela navrátit domů. Princ Mojmír však k Popelce vzplanul láskou tak velikou, že si nedal pokoj, dokud ji po skončení plesů nenašel.

V tom mu pomohl Popelčin maličký střevíček, který obula jen ona. Stačila jediná krůpějka lásky princova srdce a Popelka byla navěky vysvobozena od rodinné tyranie a navíc zamilována. Milovaného a hodného tatínka si vzala s sebou. Stačilo by jediné zapomenuté zrnko popela a Popelka by byla hubována. A postačí jediný projev zájmu o tento český skvost, aby se na něj kdokoli podíval, i když už je natočen tolik let, protože takové pohádky nestárnou.  Autor: Nika2a

režie:
Vlasta Janečková
 
 
hraje:
Eva Hrušková (Popelka), Jiří Štědroň (princ Mojmír), Jan Tříska (potulný loutnista), Dana Medřická (macecha), Ilja Prachař (tatínek Popelky), Dana Hlaváčová (Dorota), Růžena Merunková (Kateřina), Ladislav Pešek (král), Svatopluk Beneš (rádce), Jarmila Turnovská (dáma na plese), Antonín Navrátil (Popelčin kočí), Marie Helclová (dáma na plese)
 
 
námět:
Božena Němcová (pohádka "O Popelce")
 
 
scénář:
Vlasta Janečková
 
 
kamera:
Bohumil Turek
 
 
hudba:
Angelo Michajlov, Ivo Fischer (texty), Svatoslav Rychlý (hudební režie)
 
 
výprava-architekt:
Miroslav Pelc (výtvarník dekorací)
 
 
kostýmy:
Stela Drozdová
 
 
střih:
Olga Werzonová
 
 
zvuk:
Karel Dittrich, Hugo Markes
 
 
mluví:
Antonín Navrátil (holoubek)
 
 
choreografie:
Lea Janečková
 
 
masky:
Miloslav Faderhons, Vlasta Tarnovská, Miluše Mrázková, Oldřich Bašta
 
 
dramaturgie:
Jarmila Turnovská
 
 
asistent režie:
Helena Heribanová, Magda Vodičková, Anna Hřídelová
 
 
asistent produkce:
Eva Hladíková
 
 
vedoucí výroby:
Jiřina Vágnerová (vedoucí výrobního štábu)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.