Pomsta netvora (1955)

Pomsta netvora (Revenge of the Creature)
60 %
 
 

Revenge of the Creature

Další název: Creature from the Black Lagoon; Return of the Creature

    Žánr: horor / sci-fi
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 82 min., 2235 metrů
„První filmová role Clinta Eastwooda.“
POZOR SPOILER

Po řece Amazonce pluje loď Rita 2. Má stejného kapitána jako před rokem, kdy zde byla její předchůdkyně Rita. Kapitán sem veze novou výpravu. Tentokrát ovšem čistě loveckou, která chce netvora chytit. Potápěč a lovec Joe Hayes má pořádnou výzbroj a ihned se potápí. To obluda pozoruje a zaútočí. Potápěč bitvu nevyhraje, ale přežije ji. Je nastražen dynamit a odpálen. „Potvorák“ je tím uloven.

Nyní jsme na Floridě, kde je tvor v bazénu, a Joe jej „vodí“ po hladině, protože tvor je stále ochromen. Ovšem jakmile se probere, ihned začne řádit a musí být zklidněn sítí. Pak je ještě připoután silným řetězem. Je to velký úspěch a lidé se chodí dívat ve velkém množství. Profesor Clete Ferguson se za ním potápí se slečnou Helenou Dobsonovou, studentkou biologie, kde tvora týrají. Ona tomu ale říká výzkum. Při dalším ponoru se tvor vzbouří a utrhne. Zabije a prchá do moře. Jsou toho plné noviny. Prý bude chtít přes moře zpět domů. Nu, do moře skutečně chtěl, ale to druhé rozhodně ne. Vyhledá totiž místo, kde bydlí Helena a zabije jí psa. Jí už nestihne udělat nic. Ona se pak vydává s profesorem na cesty. Netuší, že mají netvora v patách. Ten je pozoruje při koupání, a když si jdou spolu zatančit, vnikne do budovy a Helenu unese. Následně zabije dva mládence a i s Helenou opět prchá. Nastává hon. I Ferguson se přidává, protože mu nemíní Helenu nechat. Zdá se však, že netvor je silně proti...  Autor: Pitryx

režie:
Jack Arnold (.)
 
 
hraje:
John Agar (Prof. Clete Ferguson), Lori Nelson (Helen Dobsonová), John Bromfield (Joe Hayes), Nestor Paiva (Lucas), Grandon Rhodes (Jackson Foster), Dave Willock (Lou Gibson), Robert B. Williams (George Johnson), Charles Cane (policejní kapitán), Ricou Browning (rybí muž (ve vodě)), Diane DeLaire (Mrs. Abbottová), Clint Eastwood (Jennings), Charles Gibb (policista), Brett Halsey (Pete), Don C. Harvey (Mac), Charles Victor (policista), Robert F. Hoy (Charlie), Bob Wehling (Joe), Sydney Mason (policista), Bert Stevens (muž na večírku)
 
 
námět:
William Alland
 
 
scénář:
Martin Berkeley
 
 
kamera:
Scotty Welbourne
 
 
hudba:
Leonard Rosenman
 
 
kostýmy:
Jay A. Morley
 
 
střih:
Paul Weatherwax
 
 
zvuk:
Ben Hendricks, Jack A. Bolger, Leslie I. Carey
 
 
výtvarník:
Alexander Golitzen, Alfred Sweeney
 
 
dabing:
Lukáš Hlavica (Prof. Clete Ferguson (dabing 2009))
 
 
mluví:
Bill Baldwin (dispečer (pouze hlas))
 
 
masky:
Bud Westmore, Joan St. Oegger (účesy), Jack Kevan (design monstra)
 
 
asistent režie:
Fred Frank
 
 
nahrál:
Ethmer Roten (hra na flétnu)
 
 
producent:
William Alland
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.