Pomsta Hajduků (1968)

Pomsta Hajduků (Răzbunarea haiducilor)
47.5 %
 
 

Răzbunarea haiducilor

Další název: The Revenge of the Outlaws

    Žánr: drama / historický / dobrodružný
    Země: Rumunsko
    Premiéra v ČR: 23.5.1969        
    Délka: 88 min.
„Odvážní muži z hor na zrádných vodách Dunaje.“
POZOR SPOILER

Hordy tureckého Osmana Pazvantoğlua neustále napadají zemi. Paní Haricleea, která v minulém příběhu dala syna do kláštera, má „nahrabáno“ a zrazuje svého manžela. Ten je odsouzen a dána mu oprátka na krk.
Z lodi, která přistála u břehu vystupuje Maria, manželka mrtvého Sarbua, kterého Amza před nedávnem zabil. Je to dcera Dudescuova, který se zbláznil. Zase v tom jsou i peníze a on jich pozbyl hodně. To se Marii nezamlouvá a naplánuje odvetu. Hajduci přepadnou kočár a muže z něj pověsí hlavou dolů. Maria se dává dohromady s Amzou, protože v její pomstě bude hrát důležitou roli.
My se ocitáme na trhu s otroky, kde maskovaný Raspopitul skupuje děti. Zrovna když je odváží, tak o ně přijde a děti jsou nahnány na tureckou loď.
Na té německé, na které připlula Maria se ocitá i Haricleea. Obě dámy mají společnou i kajutu. Maria se s ní moc nemaže a začíná cesta její pomsty. Haricleeu utopí jako potkana a hodí pak přes palubu.
Pak zabaví její tašku, ve které měly být peníze zčásti uloupené jejímu otci, ale nejsou tam. Něco tam sice je, a je to velmi zajímavé, ale peníze to nejsou. Maria je je hledá všude, ale nenalézá. Pak tuto loď přepadnou hajduci a vydávají se za tou druhou lodí s dětmi.
Jeden z hajduků, cikán Parpangel, pronásledovanou loď poškodí a ta ztrácí schopnost manévrovat. Takže najede na skálu, stojí a nabírá vodu. Námořníci prchají a děti jsou rychle vykládány.
Nakonec dojde ke střelbě z děl, a loď kterou ukradli hajduci je zabavena. Děti jsou na ni přeloženy a pluje se do Konstantinopole.
Ovšem tím pádem se setkají Maria a Anita a hned si vjedou do vlasů.
Jenže pak praskne, že loď byla ukradena a kým a je z toho peklo. Nastává všeobecná mela a hajduci jsou zajati.
Ibrahim mučí Amzu ohněm, ale ten nepromluví. Anita se pak také prozradí a je zajata rovněž.
Cikán Parpangel provedl lest a nyní shání ostatní, kteří čekají na břehu. Spolu musí svého náčelníka osvobodit.
Anitě a Amzovi je umožněno jejich poslední setkání a ona má být popravena, pokud Amza nepromluví. On proto mluvit začne. Jenže to už je na tahu cikán a Raspopitul, kteří trochu upraví pitnou vodu pro své nepřátele.
Amza dovedl Ibrahima a jeho velitele namísto kam potřeboval a začíná přestřelka.
I na lodi se dějí věci. Hajduci ji obsadili a je opět jejich. Osvobozují Anitu, která nechává Mariu v hořící lodi a odplouvá i s dětmi...  Autor: Pitryx

režie:
Dinu Cocea
 
 
hraje:
Marga Barbu (Anita), Toma Caragiu, Jean Constantin (Parpanghel), Ernest Maftei (Mitruna), Marin Moraru, Emanoil Petrut (Amza), George Constantin (Pasvanoglu), Elisabeta Jar (Maria Dudescu), Olga Tudorache (královna Hariclea), Colea Rautu (Ibrahim), Florin Scarlatescu (Dudescu), Mihai Paladescu (Millard), Draga Olteanu Matei, Constantin Lungeanu
 
 
scénář:
Eugen Barbu, Dinu Cocea, Mihai Opris
 
 
kamera:
George Voicu
 
 
hudba:
Mircea Istrate
 
 
kostýmy:
Hortensia Georgescu
 
 
střih:
Adina Codrescu
 
 
výprava:
Marcel Bogos
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.