Polská krev (1934)

Polská krev
54.5 %
 
 
    Žánr: hudební / komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 21.12.1934        
    Délka: 84 min.
„Na statku hrabat Baranských se Helena Zarembová vydává za služebnou, aby vyhrála s otcem uzavřenou sázku.“
POZOR, SPOILER

Hraběte Bolka Baranského právě fendují. Jeho správci statku Dymszovi, se podaří ukrýt jedno kuře, a to zabaveno není. On i sluha opět navrhují hraběti svatbu, ale tak tak utečou.

Velkostatkář Jan Zaremba, kmotr Bolkův, chystá se na závody s dcerou Helenou. Jenže ta zrovna dává pít malým prasátkům a nikam nespěchá.

Na zámek opět přichází soudní vykonavatel - a chce Bolkova závodního koně. Ale ten na něm potřebuje jet závody. A také je jede, ale za jízdy udělá koni bílou barvou fleky, aby zvíře nebylo poznáno. V závodě zvítězí a jeho kmotr se mu snaží ukázat svou dceru. Jenže pan hrabě nemá zájem a mizí oknem. To Helenu nazlobí tak, že „sbalí“ pana Popiela a tančí s ním i v dešti, který nastal. Ten také smyl z koně bílou barvu. Takže je zabaven.

Helena dostává nápad, jako Bolkovi pomoci. Rozhodla se totiž přihlásit na jeho statek jako šafářka, aby zde dala vše do pořádku. Ovšem neví, že na statek má přijít skupina žen vyznávajících moderní tanec. Tyto ženy vede paní Jadwiga Kwasiňská. Takže Helena sem přichází i s Popielem, který ji obdivuje a touží po sňatku s ní. S Bolkem uzavře dohodu, že bude hospodařit jen a jen ona.

První věc, kterou udělá je, že zabaví klíč od sklepa s vínem. To Bolka rozčílí a zuří jako býk. Ale přejde jej to a klíč vrací. Následuje další Helenina akce. Rafinovaně vypakuje všechny Bolkovy kamarády z mokré čtvrti. Helena, nyní si říkající Mariňa, zde přebírá vládu nad vším. Posílá dopis tanečnímu souboru, aby nejezdili. Bolko je opět vzteklý, ale když zjistí, že už mají zpět něco majetku v podobě krav a jiného zvířectva, kapituluje. Neví, že o tuto zvířenu obrala Helena otce. Ten to nakonec nechá plavat.

Když Bolek zjistil, že Mariňa chce koupit zpět jeho závodního koně, je zcela spokojen. A mezi ním a ní začíná vznikat vztah. Jenže právě v té době se tu objevuje paní Jadwiga s dcerou Wandou. Jejich návštěva neproběhne dle představ. Helena sice zmizí, ale ani Wanda není Bolkem obletována, jak by chtěla. Bude třeba tyto milostné potíže vyřešit. Tak se i stane při slavnosti dožínek.  Autor: Pitryx

režie:
Karel Lamač
 
 
hraje:
Anny Ondráková (Helena Zarembová), Theodor Pištěk (velkostatkář Jan Zaremba, Helenin otec), Štefan Hoza (hrabě Bolko Baranský), Růžena Šlemrová (Jadwiga Kwasiňská), Alena Frimlová (Wanda, dcera Kwasinské), Václav Trégl (Dymsza, správce statku), Ludvík Veverka (světák Bronio Popiel), Alois Dvorský (sluha Kosťa), František Černý (Bolkův přítel), Vladimír Pospíšil-Born (Bolkův přítel), Čeněk Šlégl (předseda Jockey klubu), Emanuel Hříbal (sluha u Popiela), Jan Richter (exekutor), Josef Vošalík (exekutor), Jaroslav Bráška (host Jockey klubu), Jan W. Speerger (hosy Jockey klubu), Darja Hajská (tlustá návštěvnice na závodišti), Ada Karlovský (fotograf), Václav Vích (fotograf), Karel Němec (kovář), Emil Dlesk (kočí na zámku), Alfred Baštýř (divák na dostizích), Věra Ferbasová (divačka na dostizích), Liliana Berga (tanrčnice v černém trikotu), Bonda Szynglarski (Bolkův přítel), Josef Oliak (Zarembův soused), Františka Mordová (děvečka), Mario Karas (divák na dostizích), Viktor Socha (číšník), Václav Pata (číšník), Karolína Vávrová (venkovanka na dožínkách)
 
 
námět:
Oskar Nedbal (opereta "Polská krev" (1913)), Leo Stein (opereta "Polská krev" (1913))
 
 
scénář:
Václav Wasserman
 
 
kamera:
Otto Heller
 
 
hudba:
Oskar Nedbal (opereta "Polská krev" (1913))
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký, Bohumil Heš
 
 
střih:
Marie Bourová
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
zpěv:
Štefan Hoza, Alena Frimlová, Anny Ondráková, Ludvík Veverka
 
 
text písně:
Jarka Mottl, Karel Tobis
 
 
asistent režie:
Rudolf Stahl
 
 
fotograf:
Willy Ströminger
 
 
nahrál:
Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.