Policejní hodina (1960)

Policejní hodina
62.1 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 21.4.1961        
    Délka: 97 min.
POZOR SPOILER!

Matka Fišerová přichází brzy ráno domů. Jak by také ne, pracuje jako pomocná síla v restauraci. Doma jsou dvě dcery, Žofka a Julie, a matka je budí do práce do fabriky. Jenže sem přichází i silně opilý muž. Rozbíjí vše kolem sebe a vrhne se i na matku. Obě dcery jej zpacifikují.

Ocitáme se v pekárně, kde muži remcají na noční práci. Hlavně Franta, syn matky Fišerové. A nalézají zde leták, kde je požadována osmihodinová pracovní směna. Franta z práce odchází a jde do hospody na taneční zábavu, kde si najde dívku jménem Růžena.

Městem chodí dva fiškusové, jeden je syn paní Horáčkové, která má vlastní nevěstinec, a druhý je jeho kamarád Petr Bureš. Tito dva potkají obě dcery paní Fišerové. A začnou se jim dvořit. Žofka od Petra uteče, avšak Julii se líbí Karlovy prsteny. Také se doví, co je zač, a zjevně jí to nevadí. Matka Fišerová ztropí doma kravál, protože nepřeje této známosti a nechce připustit, aby se její dcera vdala do veřejného domu. Nakonec rezignuje.

Franta, který odešel z domu, je již ženatý a má i malou dcerku.

Petr odchází od slečny, u které žil, a žádá Fišerovou o bydlení. Ta jej však odmítá. On se jí přiznává ke spolupráci s policií.

Růžena je na demonstraci zraněna četníkem a Franta později také. Naštěstí jsou to jen lehká zranění.
Petr nakonec končí jako podnájemník u Fišerů a tak nějak pomalu se dává dohromady s Žofkou.
Franta končí jako žebrák i s dcerou a zde je potkává sestra Žofie. Ta je oba přivádí domů a matka je synem i vnučkou nadšena. Ten ji u matky ponechává, protože jsou na tom s Růženou velmi špatně. Matka však zařídí Růženě práci, totiž praní prádla pro Horáčkovy a jejich nevěstinec. Franta se vrací zpět do pekárny, kde je přijat.

Žofka se přiznává milenci a i matce, že čeká dítě. Milenec jí radí potrat a matka ztropí scénu.
Dítě se narodí a je to kluk jménem Rudolf. Stará matka Fišerová jej však doma nechce, tvrdí, že její byt není nalezinec.
Stará Horáčková umírá a Julie se tak stává velkou paní. A také se podle toho začíná chovat. Propouští i služku Albínu jako pracovnici a vyhodí ji i z bytu.

Franta pomalu ale jistě inklinuje ke komunistům. Účastní se jejich schůzí, bálu a stávkuje se soudruhy i v pekárně. A nakonec se přidává i k jejich pochodu a velké stávce…  Autor: Pitryx

režie:
Otakar Vávra
 
 
hraje:
Marie Vášová (služka Fišerová), Valentina Thielová (Julie, starší dcera Fišerové), Miriam Hynková (Žofka, mladší dcera Fišerové), Jiří Vala (pekař Franta, syn Fišerové), Marie Tomášová (dělnice Růžena, Frantova žena), Josef Bek (pekař-tenčíř Pepík Foltýn), Václav Voska (číšník a policejní konfident Petr Bureš), Jiřina Šejbalová (majitelka nevěstince Horáčková), Rudolf Hrušínský (Karel, syn Horáčkové), Světla Amortová (služka Albína), František Šlégr (kavárník Benešovský), Vlasta Fialová (číšnice Emilka), Josef Beyvl (nadstrážník Kverka), Oldřich Lukeš (typograf Vajgar), Bedřich Vrbský (pantatínek Václav Žandalín, majitel pekárny), Josef Vinklář (příručí Rudolf Werner, Žofčin milý), Jiří Kostka (opilec Fišer, manžel služky Fišerové), Hana Hegerová (prostitutka Vanda), Václav Lohniský (pekař), Jan Tříska (pekař Venca), Karel Pavlík (tajný policista Jeníček Buben), Eman Fiala (slepý hudebník), Josef Hlinomaz (hostinský), Anna Kratochvílová (tlustá prostitutka Erika), Věra Uzelacová (prostitutka Mici), Eva Vlachová (prostitutka Leopolda), Boleslava Svobodová (prostitutka Aranka), Emil Rohan (dělník), Josef Koza (dělník), Zuzana Stivínová (recitující dívka), Otto Šimánek (pekař), Jaroslav Cmíral (pekař), Oldřich Slavík (role neurčena), Karel Linc (voják), Jana Zatloukalová (role neurčena), Jiří Chmelař (pekař), Jiří Bělohoubek (tajný), Stanislav Bareš (mladší dělník), Jarmila Stibůrková (role neurčena)
 
 
námět:
Géza Včelička (román)
 
 
scénář:
Otakar Vávra
 
 
kamera:
Jaroslav Tuzar
 
 
hudba:
Jiří Srnka, Pierre Degeyter (Internacionála)
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
kostýmy:
Kamil Lhoták, Aša Teršová, Věra Hromádková
 
 
střih:
Antonín Zelenka, Vilma Prokopová
 
 
zvuk:
Emanuel Formánek
 
 
zpěv:
Hana Hegerová (Život vojenský; Vždyť jsme jen jednou na světě; My jsme ta veselá pára;Zahrajte mi sólo;Vilemina;Když jsem já šel včera od zámku;Nesedávej mezi květy), Václav Voska (Na blízku za městem; Vězení, ach, vězení), Eman Fiala (Pepi, ta koza nedojí; Když jsem já šel jednou po rynku), Sbor (Internacionála)
 
 
text písně:
Antonín Macek (Internacionála), Josef Skalák (Internacionála)
 
 
masky:
Otakar Košťál, Václav Volk, Marie Zedníková
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jaroslav Merunka, Ludmila Venclíková
 
 
asistent režie:
Miroslav Kubišta
 
 
asistent kamery:
Ivan Šlapeta, Bedřich Baťka
 
 
pomocná režie:
Václav Sklenář
 
 
asistent vedoucího výroby:
Taťána Gucalová
 
 
asistent architekta:
Bohumil Nový
 
 
výprava:
Eva Slívová
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
vedoucí výroby:
Ladislav Terš
 
 
rekvizity:
Jaroslav Lehman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.