Polibek smrti (1947)

Polibek smrti (Kiss of Death)
78 %
 
 

Kiss of Death

    Žánr: krimi / drama / film noir
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 99 min.
Film Henry Hathaway situoval do nevábných částí New Yorku. Na pozadí sešlých obytných čtvrtí a tmavých ulic se rozvíjí drama o gangsterovi, ze všech stran pronásledovaném, přičemž děj komentuje nezvyklým způsobem žena "zvenčí". Nick Bianco je chycen při krádeži a aby se vyhnul vězení, informuje policii o gangsterské bandě. Obviní rovněž z několika zločinů chladnokrevného zabijáka Toma Udo. Nick je sice propuštěn na svobodu, ale Udo vyklouzne pro nedostatek důkazů policii a chce se pomstít. Pronásleduje svého udavače, který vidí východisko jen v tom, že bude i nadále spolupracovat s policií. Pak se Udo zaplete do dalšího zločinu a je konečně zatčen.
Sadistického vraha zahrál Richard Widmark, jehož perfektní filmový debut ovlivnil po dlouhá léta jeho image. Celá léta hraje drsné dobrodruhy ve westernech a thrillerech, ale i ve válečných filmech. Ztělesňuje samotáře nebo bosse. Hraje hrdiny z obou stran spektra, kladné i záporné.  Autor: curil

režie:
Henry Hathaway
 
 
hraje:
Victor Mature (Nick Bianco), Brian Donlevy (Luis D'Angelo), Coleen Gray (Nettie Cavallo), Richard Widmark (Tommy Udo), Taylor Holmes (Earl Howser), Howard Smith (ředitel věznice), Karl Malden (sgt. William Cullen), Mildred Dunnock (Mrs. Rizzo)
 
 
námět:
Eleazar Lipsky
 
 
scénář:
Ben Hecht, Charles Lederer
 
 
kamera:
Norbert Brodine
 
 
hudba:
David Buttolph
 
 
kostýmy:
Charles Le Maire
 
 
střih:
J. Watson Webb
 
 
zvuk:
W.D. Flick, Roger Heman
 
 
výtvarník:
Thomas Little
 
 
zvláštní efekty:
Fred Sersen
 
 
výprava:
Lyle R. Wheeler, Leland Fuller
 
 
dirigent:
Lionel Newman
 
 
producent:
Fred Kohlmar
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.