Pohled společnosti Parallax (1974)

Pohled společnosti Parallax (The Parallax View)
74.2 %
 
 

The Parallax View

Další název: Pohľad spoločnosti Parallax (SK)

    Žánr: thriller
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 102 min.
„Není to spiknutí. Jen sedm mrtvých svědků.“
Během recepce na Den nezávislosti je v Seattlu zastřelen senátor Carroll, který kandiduje na prezidenta Spojených států. Mezi přítomnými svědky je mimo jiné televizní reportérka Lee Carterová (Paula Prentissová). Po čase vyjde oficiální vyšetřovací zpráva, podle které nebyl atentát výsledkem nějakého spiknutí, nýbrž dílem jediného vyšinutého muže. Po další době se Lee svěří svému bývalému příteli, novináři Joeovi Fradymu (Warren Beatty), že šest svědků atentátu zahynulo za různých, zdánlivě nesouvisejích okolností. Když se obětí automobilového neštěstí stane sama Lee, Joe pochopí, že nejde o shodu náhod. Na vlastní pěst začne pátrat po okolnostech jednotlivých úmrtí. Musí přitom sám několikrát bojovat o život. Stopy ho zavedou k záhadné společnosti s názvem Parallax, která dodává zájemcům profesionální zabijáky a která zřejmě stojí za vraždami senátora a svědků atentátu...

Politicko-kriminální drama režiséra Alana J. Pakuly (1974) patří k vlně filmů, které kriticky reagovaly na události, jež v šedesátých a sedmdesátých letech otřásaly západní společností (zde zejména na nevyjasněné okolnosti kolem atentátu na prezidenta J. F. Kennedyho). Film s Warrenem Beattym v hlavní roli byl dva roky po svém vzniku uveden v informativní sekci na XX. MFF v Karlových Varech, o necelý rok později se dostal i do československé kinodistribuce. K obdobnému tématu se v roce 1999 vrátil režisér Mark Pellington ve filmu Miluj bližního svého.

režie:
Alan J. Pakula
 
 
hraje:
Warren Beatty (Frady), Hume Cronyn (Bill Rintels), William Daniels (Austin Tucker), Kenneth Mars (agent FBI Will), Kelly Thordsen (šerif Wicker), Jim Davis (George Hammond), Bill McKinney (vrah), Edward Winter (senator Jameson), Earl Hindman (návladní Red), William Joyce (senátor Carroll (v titulcích jako Bill Joyce)), Bettie Johnson (p Carroll), Stacey Keach (člen komise), Ford Rainey (člen komise), Alma Beltran (Joy Holder), Jo Ann Harris (Fradyho dívka Chrissy (v titulcích jako JoAnne Harris)), Richard Bull (Goon), Paula Prentiss (Lee Carter), Anthony Zerbe (pr Schwarzkopf), William Jordan (Tuckerův pomocník), Walter McGinn (Jack Younger), Doria Cook-Nelson (Gale (v titulcích jako Doria Cook)), Chuck Waters (Thomas Linder), Suzanne Cohane (hosteska)
 
 
námět:
Loren Singen (román)
 
 
scénář:
David Giler, Lorenzo Semple
 
 
kamera:
Gordon Willis
 
 
hudba:
Michael Small
 
 
výprava-architekt:
George Jenkins
 
 
kostýmy:
Frank L. Thompson (v titulcích jako Frank Thompson)
 
 
střih:
John W. Wheeler
 
 
produkce:
Alan J. Pakula
 
 
zvláštní efekty:
Tim Smyth
 
 
asistent režie:
Howard W. Koch, Tommy Overton (v titulcích jako Tom Overton)
 
 
výkonný producent:
Gabriel Katzka
 
 
asistent zvuku:
David Dockendorf
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.