Podivný výlet (1977)

Podivný výlet
53.6 %
 
 
    Žánr: psychologický / drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.3.1978        
    Délka: 91 min.
POZOR, SPOILER

Architekt Petr Hron má důvod k oslavě. Ono se taky slaví, a to přímo na podniku. Ale Petr není moc nadšený. Dokonce mluví o dovolené. Dodělal velký projekt, který vyhrál, a touží po klidu. Ale nemá kam jet. Pak však dostane nápad. V zaměstnání jeho nadřízený sice není nadšen, i když mu to sám navrhoval, ale pak s jeho odjezdem na dovolenou souhlasí a Petr vyjíždí. Po cestě ještě vezme dívku Věru, která byla sama u cesty. Ona mu pak začne tykat a jsou spolu u řeky, kde on spadne do vody. Jejich cíl cesty je stejný, proto pokračují v jízdě spolu.

On pak navštíví starého kamaráda Martina Gajdůška a spolu jdou za dalším společným kamarádem Čendou Pernickým. U něj chvíli zůstanou, i když má syna neurvalce, který dává jasně najevo, kdo tu má hlavní slovo. Ti tři se nezdrží dlouho. Jdou totiž navštívit místa, kde byli za války. Jenže zjišťují, že už nic není, jak bylo, a nakonec se začnou hádat. Aby dva rozhádané kamarády dal zpátky dohromady, simuluje Čenda, že ho bolí noha a chce nosítka. Nakonec dojdou společně až k domu, kde je paní Růža. Ta se dělá, že Martina nepoznala, ale pak je všechny zve dál. A zde se Petr opět setká s Věrou.

Pak jdou k chalupě Čendy, který jim slibuje, že ji koupí zpátky a všechny pozve. Jenže chalupa už není chalupa, a tak Čenda odchází velmi zklamán. Cestou zpět na Petra čeká jeho dcera se svým mládencem. Jdou pak k nim k ohni a teprve další den se všichni loučí.

Doma je Čenda kupodivu mile přivítán snachou s tím, že jej jeho syn hledal. Nakonec Petr navštíví svou bývalou lásku. I ona se dělá, že jej nepoznala a provází jej celou školou. Jejich setkání však zůstane jen ve vzpomínkové rovině. A tak se Petr s dcerou také vracejí domů, do normálního života.  Autor: Pitryx

režie:
Jiří Hanibal
 
 
hraje:
Milan Jonáš (technik), Jiří Vala (architekt Petr Hron), Vlastimil Brodský (Čenda Pernický), Ilja Prachař (Martin Gajdúšek), Jana Krausová (Věra (pod jménem Pehrová)), Oldřich Kaiser (Vilda), Jana Dolanská (Jitka Hronová), Oldřich Vízner (Tomek, Jitčin přítel), Božena Böhmová (Růžena Půhoná, Vildova matka), Jana Dítětová (Zuzana), Naďa Konvalinková (mladá Zuzana), Marcel Vašinka (mladý Petr Hron), Jan Faltýnek (Josef Pernický), Zdena Hadrbolcová (Marie Pernická), Karel Augusta (houbař), Dagmar Neblechová (technička Matějová), Václav Neužil (Navrátil), František Řehák (nový majitel chalupy), Bohumír Koukal (děda), Zdeněk Pošíval, Jiří Untermüller (mladík), Vladimír Navrátil (technik), Lydie Havláková (dívka)
 
 
námět:
Jiří Hanibal
 
 
scénář:
Jiří Hanibal
 
 
kamera:
Jan Novák
 
 
hudba:
Luboš Fišer
 
 
výprava-architekt:
Jiří Hlupý
 
 
kostýmy:
Irena Greifová
 
 
střih:
Zdeněk Stehlík
 
 
zvuk:
Jiří Kejř
 
 
vedoucí produkce:
Jiří Beránek
 
 
II. kamera:
Ivan Wurm
 
 
masky:
Rudolf Buneš
 
 
dramaturgie:
Václav Šašek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Alena Losová, Vlasta Synkulová
 
 
asistent kamery:
Ivan Šimůnek
 
 
fotograf:
Jindřich Panáček, Alena Červená
 
 
asistent vedoucího výroby:
Tomáš Baloun
 
 
divadelní herec:
Lydie Havláková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.