Pláňata (1975) [TV inscenace]

Obrázek není k dispozici.
78 %
 
 
    Žánr: drama / válečný
    Země: Československo
    Délka: 66 min.
„Baladická hra z období německé okupace.“
POZOR SPOILER

Válečnou zimní krajinou projíždí vlak. Kolem se motá muž, posléze někdo z vlaku vyskakuje a prchá do lesa. Muž, který se potuloval kolem, přichází domů. Trošičku popíjí „lavórovicu“ a nabízí i přišedším ženám. Je to Joža Drozd, který zde v horách žije odmalička a neměnil by ani za nic. Má dva syny a dceru Hanu. Syn Jan má ve městě obchod. Druhý syn je Michal. Ten také zrovna přichází domů. Oznamuje, že Milena nepřijde, protože má rodit. To je Janova manželka.

Večer je u Drozdů veselo, přišel Jan i Pavelka, což je Hanin nápadník. Starý už je opilý a chce po Janovi, aby šel dělat do hory nebo na pilu. Jinak nesmí přes práh.

Druhý den najdou Michal s otcem skoro zmrzlého člověka. Ihned jej berou s sebou a snaží se mu pomoci. Rozjedou záchrannou akci a vypadá to, že se jim povede toho muže zachránit.

Janovi se narodila dcerka a u Drozdů v chalupě je ukryt ten muž, který díky nim utekl z náruče smrti. Je to Rus, uprchl z transportu. Nacisté čmuchají a čmuchají, ale dočmuchat se nemůžou. Starý Drozd začíná chápat, že něco po omrzlinách musí pryč. Velí Michalovi, aby přinesl břitvu, pak jde a koupí nemocnému housle. Jednou přijde ke Drozdům dokonce kontrola s vyšším důstojníkem SS, ale starý stihl Rusa ukrýt a do postele šoupl Michala. Hana se setká s Janem a společně naplánují přesun uprchlíka do hor. Teprve nyní Hana matce přizná, že čeká s Pavelkou dítě.

Večer je Rus „vypakován“ a Haně je špatně. Druhý den ráno běží kolem dítě a volá na Drozda, že Jan byl zatčen a k nim jede gestapo…  Autor: Pitryx

režie:
Jiří Bělka
 
 
hraje:
Zdeněk Hradilák (Drozd), Vlasta Vlasáková (Drozdová), Lenka Termerová (Hana), Tomáš Töpfer (Michal), Jan Vlasák (Jan), Jiří Fišer (Nikolaj), Miroslav Rataj (Pavelka), Přemysl Matoušek (Bortl), Václav Antoš (role neurčena), Osvald Albín (role neurčena)
 
 
námět:
Jiří Křenek
 
 
scénář:
Jiří Křenek
 
 
kamera:
Jaromír Zaoral
 
 
hudba:
Karel Mareš
 
 
výprava-architekt:
Petr Gleich (scéna)
 
 
kostýmy:
Oldřich Oliva
 
 
zvuk:
Miloš Tomis
 
 
II. kamera:
Jaromír Nekuda, Robert Huber
 
 
masky:
Olga Dušáková, Miroslava Dryjová
 
 
dramaturgie:
Šárka Kosková
 
 
pomocná režie:
Jan Urbášek
 
 
vedoucí výroby:
Hana Juračáková (vedoucí výrobního štábu)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.