Písně by neměly umírat (1983)

Písně by neměly umírat
45 %
 
 

Další název: Díky Ratili

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.2.1984        
    Délka: 87 min., 2 488 metrů
POZOR SPOILER
  
Josef Navrátil, uměleckým jménem Ratili je nemocen. Lékař říká, že bude vše v pořádku. Totéž říká Josef své ženě Marii. Venku stojí lidé a zpívají jeho píseň…
Vracíme se zpět do Prahy do roku 1874. Josef je zde sboristou a Bedřich Smetana mu říká, že už pro něj nemůže více udělat. On totiž zde končí a jeho nástupce, nový ředitel Prozatímního a později i Národního divadla Jan Nepomuk Maýr nemá Josefa v oblibě.  
Jednou pro Josefa přichází do hospody jeho bratr Václav a odveze jej do Teplic, aby si zazpíval s italskou pěvkyní Enriche Masacciovou. A že je dobrý, dokazuje její chování. Ihned telegrafuje do Finska. 
Josef u nového ředitele neuspěje. Ale přichází za ním finský impresário Kaarlo Bergboom (Luděk Kopřiva) a nabízí místo ve Finsku za 4 000 finských marek. Což je skutečně hodně.  
A tak se Josef i s manželkou ocitá ve Finsku, kde je i Masacciová. Ta se k němu chová před Marií, jako by jí patřil. Tu si pak pozve impresário a hlásí, že divadlo je na dně. A chce, aby to Marie sdělila svému muži. Ta se obává, aby Josef neodjel s Masacciovou do Berlína, ale on volí hodně odlišný směr a míří do Ruska. Tak se tam ocitá a jednoho dne je vítán na hranicích Gruzie.
Zde poznává spoustu zajímavých lidí, například je to zpěvák a folklorista Filiomon Koridze. Doprovázen všude novinářem Tumanovem se Josef zamiluje se od gruzínské hudby.  
Jsme opět v Praze, a to 11. června 1881, kde se právě otevírá Národní divadlo Smetanovou Libuší.  
Když je pak Josef jinde, dozvídá se o jeho požáru. Hodně to s ním zacloumá. Masacciovou rozčiluje, že Josef přijal pohostinské vystoupení v Praze. Toho zde vítá již jeho skoro dospělý syn.  
Josef se opět ocitá u ředitele a ani tentokrát není přijat. Proto se rozhoduje jet do Tiflisu. Rodinu zatím zase nechává v Praze. 
Za hranicemi se zasazuje o založení pěveckého sboru, ale ukáže se, že sehnat povolení je nadlidský úkol. Josef odchází zklamán i od samotného knížete Eristova. Ale pak je v novinách článek, že to je právě on, kdo přispívá první finanční částkou, aby mohl sbor fungovat a vystupovat.
A tak je založen první gruzínský sbor a blíží se den prvního koncertu…   Autor: Pitryx

režie:
Georgij Kalatozišvili
 
 
hraje:
Vít Olmer (Josef Navrátil, uměleckým jménem Ratili), Jana Březinová (Marie Navrátilová), Svetlana Toma (italská pěvkyně Enriche Masacci), Imedi Kachiani (zpěvák a folklorista Filiomon Koridze), Žanri Lolašvili (novinář Tumanov), Otto Budín (skladatel Bedřich Smetana), Václav Helšus (Václav, Josefův bratr), Jiří Holý (ředitel Národního divadla Jan Nepomuk Maýr), Luděk Kopřiva (finský impresário Kaarlo Bergboom), Jiří Lír (lékař v Tiflisu), Adolf Filip (lékař v Praze), Eka Vibliani (Maiko), Jan Cmíral (úředník), Pavel Zajíc (mladý Josef), Martin Kravka (syn Josefa), František Ringo Čech (přítel), Kachi Kavsadze (role neurčena), Grigorij Badridze (role neurčena), Tengiz Majsuradze (role neurčena), Merab Donadze (role neurčena), Vladimír Culadze (role neurčena), Lija Gudadze (role neurčena), Kira Andronikašvili (role neurčena), Lidový soubor dudukistů, Gruzínský lidový soubor Rustavi, Jan Kotva (inspicient), Karel Pospíšil (impresário)
 
 
námět:
Grigorij Badridze, Vladimír Požár, Otto Zelenka
 
 
scénář:
Grigorij Badridze, Vladimír Požár, Otto Zelenka
 
 
kamera:
Jiří Hošek, Dudar Margijev
 
 
hudba:
Gia Kančeli, Džansug Kachidze
 
 
výprava-architekt:
Jindřich Götz, Revaz Mirzašvili
 
 
kostýmy:
Šárka Hejnová
 
 
střih:
Dalibor Lipský
 
 
zvuk:
Antonín Krafka, Imeri Mandžgaladze
 
 
vedoucí produkce:
Eliška Nejedlá, Guram Chundadze
 
 
dabing:
Alena Procházková (Endrich Masacci), Miroslav Moravec (Koridze), Ladislav Županič (Tumanov)
 
 
zpěv:
Medeja Amiranašvili (operní árie), Alexandr Chaneriki (oerní árie)
 
 
II. kamera:
Lubomír Moravec, Jiří Vitvar, Šota Nikoladze, Robert Pogosov
 
 
masky:
Jana Hoffmannová, Ladislav Bacílek
 
 
dramaturgie:
Vladimír Bor
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jana Koubová, Jarmila Tomišková, Michail Naneišvili, Gedeon Balančivadze
 
 
asistent režie:
Dagmar Švejdová, Karina Sardlišvili, Karina Ovanová, Vasilij Mindiašvili
 
 
pomocná režie:
Drahomíra Králová, Guram Mgaladze, Michail Kalatozišvili
 
 
fotograf:
Vladimír Souček
 
 
spolupráce:
M. Modebadze (redaktorka), Olga Rosenfelderová
 
 
asistent vedoucího výroby:
Aleš Komárek
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.