Piko (2010)

Piko
72.5 %
 
 

Další název: One Way Ticket; Cesta z pekla; Cestou z pekla

    Žánr: dokument / psychologický
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 11.11.2010        
    Délka: 80 min.
„Skutečný příběh drogy, která změnila svět.“
Film natočený podle skutečnosti zpracovává osudy trojice mužů, jejichž život různým způsobem zásadně ovlivnila droga. Konkrétně pervitin, zvaný též perník či piko. Pervitin se v bývalém Československu nelegálně vyrábí od 70. let. K nejvýraznějším vynálezcům a „vařičům“ pervitinu u nás patří první z hrdinů filmu Pavel Gregor. Dvacet tři let byl na drogách. Pak při vaření pervitinu způsobil doma výbuch o síle dělostřeleckého granátu. Přežil jen zázrakem s trvalými následky na zdraví. Ale s fetováním skončil. Dnes pracuje jako terapeut v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Druhý protagonista filmu – Zdeněk Zavázal, zvaný Fífa – léta působil v protidrogovém oddělení policie a dnes je barmanem. Třetí, známý rocker a frontman skupiny Vitacit Dan Horyna, propadl drogové závislosti jako mladík a je jedním z mála těch, kteří s pervitinem začínali, přežili a dokázali se závislostí skoncovat. Pomohl mu buddhismus. Také Dan Horyna stejně jako Pavel Gregor je dnes terapeutem. Dramatické zvraty v osudech této trojice reálných hrdinů inspirovaly posléze producenty a tvůrce filmu k nápadu zkombinovat dokumentární výpověď s hranými sekvencemi. V nich se zrcadlí strhující pád na samé dno a „cesta z pekla“ zpátky do života.

Autentický příběh lidí, které spojilo osudové prokletí drogy, vzniká ve společnosti First Film v koprodukci České televize a za přispění Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie.

V současné době pracuje Tomáš Řehořek s Lenkou Hojkovou na hrubém střihu, který má být dokončen do konce června. V letních měsících proběhne obrazová a zvuková postprodukce.

Zdroj: ČT

režie:
Tomáš Řehořek
 
 
hraje:
Miloslav König (Fífa), Simona Zmrzlá (Zuzana), Štěpán Benoni (Dan), Adam Kraus (Honza), Jiří Černý (Freud), Eva Podzimková (Monika), Vanda Hybnerová (Pavlova matka), Jan Anděl (mladík), Jiří Chvalovský (statný Vlasta), Helena Austová (Pavlova manželka), Dita Zábranská (turistka), Jan Plouhar (turista), Michal Dudek (Pavlův bratr), Jiří Rendl (muž s pronikavým pohledem), Iveta Austová (slečna sestřička), Dominika Danosová (lesba 1), Nikol Danosová (lesba 2), Petr Králíček (Fífův kolega 1), Jakub Žáček (Fífův kolega 2), Ivo Zubatý (Fífův kolega 3), Václav Legner (konferenciér), Vladimír Škultéty (rocker), Pavel Gregor, Zdeněk Zavázal, Dan Horyna, Rostislav Novák
 
 
námět:
Pavel Melounek
 
 
scénář:
Tomáš Řehořek
 
 
kamera:
Tomáš Řehořek
 
 
hudba:
Tomáš Řehořek (Hudební dramaturgie), Jan J. Nedvěd (spolupráce), Collen Sharmat (Cemetery Drone, Terror at the Door,), Alan Fillip (Modulatory), Mac Prindy (Modulatory), Anselm C. Kreuzer (Many Victims), Gregor Narholz (One Night in Paris), Zdeněk Houb (Sting 1, Sting 2, Sting 4, Sting 7,), Liam Cooke (Doom and Gloom,), Mike Sampey (Turkish Sunrise), Mark O'Grady (Turkish Sunrise), Jody K. Jenkins (Sky), Alessandro Topuntoli (Zero Horizon), Jiří Křivka (The Antarctic), Scion (Circle Me)
 
 
výprava-architekt:
Oleg Petrov
 
 
kostýmy:
Kristýna Čuříková
 
 
střih:
Lenka Hojková
 
 
zvuk:
Robert Slezák, Štěpán Mamula (mix dolby digital)
 
 
výtvarník:
Oleg Petrov, Milan Plešinger
 
 
koproducent:
Jiří Mádle, Michal Drobný
 
 
masky:
Kristýna Čuříková, David Lohr
 
 
dramaturgie:
Nataša Slavíková, Kristián Suda (spolupráce), Jaroslav Vanča (spolupráce), Jan Bradáč (spolupráce), Alena Müllerová (šéfdramaturgyně ČT), Olga Janků (dramaturgyně ČT)
 
 
asistent režie:
Michael Tauchman
 
 
asistent kamery:
Jakub Jelen
 
 
pomocná režie:
Vladimír Škultéty
 
 
spolupráce:
Jan J. Nedvěd (hudební)
 
 
výkonný producent:
David Prudký
 
 
producent:
Pavel Melounek, David Prudký, Alena Müllerová, Daniel Růžička
 
 
kaskadér:
Ivo Zubatý
 
 
vedoucí výroby:
Tereza Beever, Alexander Nardelli
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.