Petr Veliký (1937)

Petr Veliký (Pjotr pervyj)
85 %
 
 

Pjotr pervyj

Další název: Петр Первый, Peter the First, The Conquests of Peter the Great, Pyotr pervyy I

    Žánr: drama / historický / životopisný / válečný
    Země: SSSR
    Délka: 145 min.
Tento dvoudílný (II. díl vznikl roku 1938) film popisuje život a osudy ruského cara Petra I. zvaného Veliký - významného vladaře a reformátora Ruské říše.

Narodil se roku 1672 jako čtrnáctý potomek svého otce, cara Alexeje I. a jeho dětství bylo vyplněno mnoha traumatizujícími zážitky, jeho příbuzní, přátelé i on sám se ocitali v neustálém fyzickém ohrožení a nebezpečí života. Přestože byl v pořadí až pátým synem, štěstí mu přálo a po předčasné smrti tří svých starších bratrů usedl roku 1682 na trůn, i když zpočátku jenom jako spoluvládce svého nemocného bratra Ivana. Na rozdíl od něho se Petr vyznačoval přímo železným zdravím, vysokým intelektem a impozantní postavou - měřil prý přes dva metry.

Roku 1689 se na nátlak své matky oženil s Jevdokijí Fjodorovnou Lopuchinovou, manželsví mu však mnoho štěstí nepřineslo. Roku 1721 byl prohlášen carem (resp. imperátorem) vší Rusi. V čele ruské pravoslavné církve nechal ustanovit svatý synod, sbor nejvyšších duchovních představitelů. Následujícího roku vytvořil systém zvláštních hodností, do kterých rozřadil ruskou šlechtu. Tímto krokem si zajistil její poslušnost a oddanost.

Důležitou mocenskou podporou pro Petra Velikého byla i tajná policie. Dále zavedl juliánský kalendář (nikoliv však moderní gregoriánský), používání cyrilice nahradil azbukou (odmítl zavedení latinky). Ruské šlechtě přikázal holit se a nosit evropský šat. V letech 1698 - 1704 provedl měnovou reformu a jako platidlo zavedl stříbrný rubl. Tím vytvořil jednu z nejpevnějších měn tehdejší Evropy. Reformuje armádu a roku 1703 zakládá v ústí řeky Něvy Petrohrad, budoucí hlavní město svého impéria.

Roku 1718 nechává umučit svého syna Alexeje, který se proti němu spikl s tzv. staromilci. Ti plánovali zrušit všechny jeho reformy a vrátit Rusko zpátky ke starým pořádkům. Petr Veliký obecně platí za za krutého a nemilosrdného vladaře, ale v kontextu doby ani jiný být nemohl. Proslul svou snahou modernizovat Ruskou říši, a to v politickém, ekonomickém i kulturním směru. Díky jemu Rusko vstoupilo mezi skutečné evropské velmoci. Od roku 1724 se o vládu nad zemí dělí se svojí druhou ženou, bývalou livonskou rolnicí Kateřinou. Ta se také o rok později, po jeho smrti, stává jeho nástupkyní.  Autor: green-tea

režie:
Vladimir Petrov
 
 
hraje:
Nikolaj Simonov (car Petr I. Veliký), Nikolaj Čerkasov (carevič Alexej), Alla Tarasová (Kateřina I.), Michail Žarov (Alexandr Danilovič Menšikov), Michail Tarchanov (maršál Šeremeťjev), Konstantin Gibšman (bojar Bujnosov), Viktor Dobrovolskij (Feďka / Jagužinský), Fjodor Bogdanov (Brovkin), Nikolaj Litvinov (Šafirov), Irina Zarubina (Jefrosiňja), Alexandr Larikov (starý voják), Pjotr Kuzněcov (Vjazemský), Vladimir Gardin (hrabě Tolstoj), Vladimir Jeršov (posol), Nina Latonina, Anatolij Ržanov (Dolgorukij), David Gutman, Ivan Novoselcev
 
 
scénář:
Vladimir Petrov, Alexej Tolstoj, Nikolaj Leščenko
 
 
kamera:
Vjačeslav Gordanov, Vladimír Jakovlev
 
 
hudba:
Vladimír Ščerbačov
 
 
masky:
Anton Andžan
 
 
výprava:
Vladimír Kaljagin, Nikolaj Suvorov
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.