Perutě pomsty (1943)

Perutě pomsty (Air Force)
83.6 %
 
 

Air Force

    Žánr: drama / válečný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 124 min.
Posádka amerického bombardovacího letadla je nečekaně nad Filipínami napadena japonskými stíhačkami. Velitel letadla v přestřelce umírá a zbytek jeho posádky přemýšlí o pomstě. Ačkoli jsou vlastně jen na svém obvyklém letu , hledají a také nakonec najdou japonskou lodní eskadru a úspěšně na ní zaútočí.
Válečný film režiséra Hawkse má vysokou technickou úroveň a napínavý, svižný děj. Režiséru Howardu Hawksovi pomohlo i to, že byl za 1. světové války sám letcem. Hlavní úlohu ve filmu ale mají ovšem kromě akčních scén jednoznačně propagandistické prvky. Hrdinští Američané samozřejmě porazí proradné Japonce.
Pro detailnější studie charakterů ve filmu nezůstalo místo, to se ovšem v roce 1943, kdy byla druhá světová válka v plném proudu, dalo těžko očekávat.  Autor: curil

režie:
Howard Hawks
 
 
hraje:
John Ridgely (pilot), Gig Young (ko-pilot), Arthur Kennedy (bombardér), Charles Drake (navigátor), Harry Carey (seržant White), George Tobias (asistent), Faye Emerson (Susan McMartinová), Ward Wood (radista), Ray Montgomery (pomocník radisty), John Garfield (Joe Winocki), James Brown (pasažér), Stanley Ridges (major Mallory), Willard Robertson (plukovník), Moroni Olsen (Blake), Edward Brophy (Callahan), Richard Lane (Roberts), Ann Doran (Mary Quincannon)
 
 
námět:
Dudley Nichols
 
 
scénář:
Dudley Nichols
 
 
kamera:
James Wong Howe
 
 
hudba:
Franz Waxman
 
 
střih:
George Amy
 
 
producent:
Jack L. Warner
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.