Pěna zabiják (1985)

Pěna zabiják (The Stuff)
55.5 %
 
 

The Stuff

Další název: The stuff - Il gelato che uccide

    Žánr: horor / mysteriózní / komedie / sci-fi
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 93 min.
„Hladká, krémová, výživná...Zblázněná pěna je všechno....“
Pěna zabiják (The Stuff)

režie: Larry Cohen

hrají: Michael Moriarty (Q: The Winged Serpent, Uneseni), Andrea Marcovicci (Ruka), Garret Morris (Černý škorpion), Paul Sorvino (Řeč peněz, Rocketeer, Mafiáni)

INFO FILM

Ještě v úvodu si neodpustím drobný námět k zamyšlení. Je normální, aby člověk ochutnal něco, co náhodou najde na zemi a vypadá to jako ohromná kaluž bílého slizu? I kdyby to byl vynikající zdravý jogurt s neškodnými bifidoaktivními látkami? Většina lidí by do něčeho podobného nechtěla ani šlápnout, ale takhle prostě začíná náš příběh o mimozemské hmotě, která chce ovládnout naší planetu. Noční hlídač narazí při obchůzce důlního areálu na neznámou jogurtovitou kaši rozplesklou na špinavém sněhu, a ochutná ji...

O několik let později se stane hitem výrobek s názvem The Stuff. Všichni na něm ujíždějí, všichni se po něm můžou utlouct, každý, kdo ho jednou okusil, je na něm závislý. Firma, která produkt dodává, má obrovské zisky, a to je trnem v oku konkurenci. Zaplatí si proto chlapíka jménem Mo Rutherford (skvělý Michael Moriarty), aby původ Stuffu vypátral, případně zjistil, z čeho se vyrábí. Jak Mo hlouběji a hlouběji zabředá do tajemství bílé poživatiny, naráží na spoustu podezřelých indicií. Setká se např. s klukem, který viděl, jak se Stuff v lednici odporně hýbe, závislí rodiče ho přesto nutili jej jíst, a tak radši utekl z domova. Hmota je totiž organismus, jenž člověka vyžírá zevnitř, a pak v něm žije jako ve skořápce, a Mo musí najít způsob, jak tento fakt sdělit světu.

Opět se potvrzuje, že s Cohenem je člověk v dobré společnosti. Jak jsem již zmínil v úvodu, stejně jako jiné jeho věci, i tato je slušně napsaná, zahraná a natočená. Postupné odhalování pravdy o původu slizu je napínavé a je dostatečně spletité, aby udrželo vaši pozornost. Občas se v rozumné míře zapojí odlehčující humor. Ke konci děj ztrácí trochu drajv a závěrečná řežba je mírně švihlá, nicméně je příjemná, stejně jako celý film.









  Autor: Elementik

režie:
Larry Cohen
 
 
hraje:
Michael Moriarty (David 'Mo' Rutherford), Rutanya Alda (psycholožka), Alexander Scourby (Evans), Andrea Marcovicci (Nicole), Danny Aiello (Vickers), Garrett Morris ('čokoládový Chip' Charlie W. Hobbs), Paul Sorvino (pukovník Malcolm Grommett Spears), Patrick O'Neal (Fletcher), Brian Bloom (Jasonův bratr), Beth Tegarden (dívka), Adrienne Sachs, Mira Sorvino, Russell Nype (Richards), Colette Blonigan (matka Jasona), Scott Bloom (Jason), Robert Frank Telfer (Jasonův otec), James Dixon (pošťák), Gene O'Neill (vědec), Peter Hock (Minér), Catherine Schultz (servírka)
 
 
scénář:
Larry Cohen
 
 
kamera:
Paul Glickman
 
 
hudba:
Anthony Guefen
 
 
střih:
Armond Lebowitz
 
 
výkonný producent:
Larry Cohen
 
 
producent:
Paul Kurta
 
 
vedoucí výroby:
Barry Shils
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.