Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro další pokračování se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Pěna dní (2013)

Pěna dní (L'écume des jours)
69.5 %
 
 

L'écume des jours

Další název: Pena dní; Mood Indigo

    Žánr: komedie / drama / adaptace
    Země: Francie / Belgie
    Premiéra v ČR: 4.7.2013        
    Délka: 125 min.
„Paříž, láska, jazz.“
Nejznámější román francouzského spisovatele Borise Viana Pěna dní (1947) se vyznačuje silnou imaginací a je plný neskutečných výjevů a surreálných situací. Přesto se už druhý režisér pokusil o převedení tohoto díla do filmové podoby. Tím prvním byl nepříliš známý francouzský herec a režisér Charles Belmont, jenž si Pěnu dní vybral jako svůj celovečerní debut v roce 1968. Současné verze se ujal respektovaný Michel Gondry, který se mj. prosadil snímkem Věčný svit neposkvrněné mysli (FP 8/2004). A právě tomuto vydařenému filmu se Pěna dní v něčem podobá. I zde se svět postav vymyká racionální a běžné filmové realitě a také je tu středobodem láska, provázená komplikacemi. Ovšem Vianova snová Paříž, v níž se pohybují hlavní hrdinové Colin a Chloé, byla pro Gondryho asi dosud největší výzvou. Filmař je fantaskním tvůrcem Mélièsova typu. Pro někoho tak mohou být jeho filmy přepjaté, jako by to se svou imaginací přeháněl nad únosnost celovečerní metráže. V případě Pěny dní ovšem zvolil látku, pro niž bychom určitě nenašli lepšího „převaděče“. Skvělé herecké obsazení zvládá extravagantní role překvapivě civilně. Nad vším ovšem ční umělcův styl s originálním výtvarným řešením a triky. Téměř všechny prostory režisér zaplňuje propracovanými detaily, odpovídajícími jeho vidění. Digitální doba již skoro vytlačila klasické optické a jiné „realistické“ triky, ale Gondryho tým právě ty složité úkoly, jichž je předloha plná (např. změny proporcí herců, zmenšování místností, klavír míchající nápoje apod.), řeší velmi jednoduše a účelně. Stvořená „realita“, díky tomuto opravdovému, fyzickému pocitu ze skutečných dekorací, působí autenticky a homogenně. Adaptace, která by se mohla lehce stát nesrozumitelnou, se tak díky poctivému přístupu a imaginaci zdařila. Tvůrce tak potvrdil svou pozici výjimečného vizuálního umělce, jenž má k Vianově excentrické poetice bytostně blízko.
-ph-, Filmový přehled 2013/12

režie:
Michel Gondry
 
 
hraje:
Audrey Tautou (Chloé), Romain Duris (Colin), Gad Elmaleh (Chick), Omar Sy (Nicolas), Aïssa Maïga (Alise), Charlotte Le Bon (Isis), Sacha Bourdo (myška), Philippe Torreton (Jean-Sol Partre), Vincent Rottiers (kněz), Laurent Lafitte (ředitel společnosti), Natacha Régnier (obchodnice s léky), Zinedine Soualem (ředitel zbrojní továrny), Alain Chabat (Gouffé), Marina Rozenman (vévodkyně de Bovouard), Michel Gondry (dr. Mišmaš - neuveden), Nathalie Kanoui (vedoucí personálu)
 
 
námět:
Boris Vian (stejnojmenný román (1947, česky naposledy nakladatelství Argo, Praha 2011))
 
 
scénář:
Luc Bossi, Michel Gondry
 
 
kamera:
Christophe Beaucarne
 
 
hudba:
Étienne Charry
 
 
kostýmy:
Florence Fontaine
 
 
střih:
Marie-Charlotte Moreau
 
 
zvuk:
Damien Aubry, Régis Boussin, Guillaume Le Bras, Pierre Mertens
 
 
titulky-česká verze:
Natálie Nádassy
 
 
zvláštní efekty:
Olivier Marais, Pascal Molina, Julien Poncet de la Grave (supervize)
 
 
koproducent:
Geneviève Lemal, Arlette Zylberberg
 
 
koordinátor kaskadérů:
Rémi Canaple
 
 
vizuální efekty:
Pauline Hans, Benjamin Ageorges (supervize), Stéphane Bidault (supervize), Jean Louis Dousson (supervize), Romain Strabol (supervize)
 
 
výprava:
Stéphane Rozenbaum
 
 
výkonný producent:
Xavier Castano
 
 
producent:
Luc Bossi
 
 
digitální efekty:
Christophe Chanvin
 
 
kaskadér:
Yannick Ben, Alexandre Cauderlier
 
 
překlad:
Ondřej Novák
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.