Parade (2011) [2k digital]

Parade (Parada)
78.3 %
 
 

Parada

Další název: Parade; Парада; The Parade; Průvod

    Žánr: tragikomedie
    Země: Srbsko / Chorvatsko / Makedonie / Slovinsko
    Premiéra v ČR: 28.3.2013        
    Délka: 115 min.
„Homofobní gangster chrání práva gayů. Veselá a rajcovní komedie oceněná na MFF Berlín.“
Rozmarná tragikomedie srbského režiséra Srdjana Dragojeviće vypráví netradiční příběh homosexuálního páru – bojovníka za práva LGBT komunity a zároveň pořadatele svatebních hostin Radmila a veterináře Mirka – a válečného veterána Limuna i jeho snoubenky Biserky. Jejich cesty se náhodně spojí a společně by měli dojít k uspořádání luxusní svatby a bezpečného Gay Pride pochodu v Bělehradu. Není to však tak jednoduché.
Film Parade měl mezinárodní premiéru v sekci Panorama na letošním 62. ročníku MFF v Berlíně a hned rozpoutal vlnu rozporuplných ohlasů. Již na Berlínském filmovém festivalu se ucházel o nejvýznamnější společensky i politicky uznávanou queer filmovou cenu Teddy Award, udělovanou za nejlepší hraný film s LGBT tematikou, a získal Cenu diváků Panorama i Hlavní cenu Ekumenické poroty za mimořádný střet sociálních hodnot a problémů naší společnosti. I navzdory mnohým stereotypům ve vykreslení LGBT problematiky Dragojević popírá rivalitu i rozdílnost balkánských národů a přináší jejich společný obraz, sjednocený do sledu vtipných postřehů z poválečného vystřízlivění států bývalé Jugoslávie. Dragojevićova Parade už po mezinárodní premiéře vyvolala velký divácký zájem a uznání amerických i evropských filmových kritiků.

režie:
Srdjan Dragojević
 
 
hraje:
Nikola Kojo (Citron), Miloš Samolov (Radmilo), Goran Jevtić (Mirko), Hristina Popović (Perla), Goran Navojec (Roko), Dejan Aćimović (Halil), Toni Michajlovski (Azem), Nataša Marković (Lenka), Mladen Andrejević (Džordže), Relja Popović (Vuk), Radoslav Milenković (Kecman), Mira Stupica (babička Olga), Marko Nikolić (Bogdan), Anita Mančić (Tamara), Branimir Popović (Zvonce), Uroš Djurić (Kačamak), Milan Marić (Rešetka), Bojan Navojec (Žuko), Saša Petrović (Ibro), Milan Jovanović Strongman (Afrika), Mladen Nelević (Boro), Mira Djurdjević (Radica), Melita Bihali, Nadja Sekulić (novinářka), Srdjan Dragojević (kolemjdoucí), Eva Ras (uklízečka ve veterinární ordinaci), Dimitrije Vojnov, Dragoljub Vojnov (kněz)
 
 
scénář:
Srdjan Dragojević
 
 
kamera:
Dušan Joksimović
 
 
hudba:
Igor Perović
 
 
střih:
Petar Marković
 
 
zvuk:
Zoran Maksimović (design), Slobodan Mihajlović, Nenad Šćiban, Ognjen Popić (design)
 
 
titulky-česká verze:
Karel Jirásek
 
 
mluví:
Tamara Maksimović (sestra)
 
 
zvláštní efekty:
Jamal M'Barek, Muhamed M'Barek
 
 
koproducent:
Vladimir Anastasov, Igor Nola, Eva Rohrman, Dejan Jocić, Nikola Kojo
 
 
koordinátor kaskadérů:
Milkica Božić
 
 
vizuální efekty:
Nebojša Rogić (supervize)
 
 
masky:
Tatjana Lipanović
 
 
výprava:
Kiril Spaseski
 
 
výkonný producent:
Biljana Prvanović
 
 
producent:
Biljana Prvanović, Srdjan Dragojević
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.