Páni Edisoni (1987)

Páni Edisoni
65.6 %
 
 
    Žánr: dětský
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.12.1987        
    Délka: 72 min.
Tady žije u dědy Kůrky dvanáctiletý Jakub, nadšený konstruktér a vynálezce, který „vyzbrojil“ dědovu chalupu celou řadou důmyslných zařízení, jako je třeba melodický zvonek. Ne vždy však jeho vynálezy fungují tak, jak by měly, a proto pro svou vášeň nenachází příliš pochopení u dospělých. Jediné zastání najde Jakub u programátora Vaška Roubánka, který se v Hudenicích objevil současně s počítačem pro místní zemědělské družstvo. Tomu se líbí nejen Jakub se svými vynálezy, ale také rozvedená zootechnička Majda Čadová, jejíž syn Jirka je Jakubovým jediným kamarádem. Poklidný Jakubův život, narušovaný jen tu a tam nežádoucími výsledky svých experimentů, se dramaticky změní, když dědu odvezou do nemocnice s infarktem a Jakub se musí nastěhovat ke své zlé a líné tetě Marjáně. Ta má samozřejmě pro jeho vynálezy ještě méně pochopení, a tak, když Jakub sestrojí kuriózní past na myši, nejenže rozbije přístroj, ale zbije i mladého vynálezce. Naštěstí se objeví Vašek s Jirkovou maminkou, kteří se rozhodnou, že se o Jakuba budou starat, dokud se děda nevrátí z nemocnice.

Film, který podle námětu Jitky Pistoriusové natočil režisér Vít Olmer, vznikl v roce 1987. V hlavních dětských rolích se představí Jakub Wehrenberg a Jiří Strach. V rolích dospělých se objeví Jitka Molavcová, Jiří Schmitzer (který tu také zpívá svou vlastní úspěšnou písničku Ferda jede na kole), Viktor Nejedlý, Anna Ferencová a známý brněnský silák Franta Kocourek.

Snímek, který je dnes hlavně důkazem toho, jak rychle jde technika kupředu (to, co je tu prezentováno jako technický pokrok, by dnes našlo uplatnění tak nanejvýš v muzeu), získal jednu velmi kuriózní cenu na FFD ve Zlíně (tehdy samozřejmě Gottwaldově) a to Cenu OV Svazu družstevních rolníků.

Zdroj: FTV Prima

režie:
Vít Olmer
 
 
hraje:
Jakub Wehrenberg (Jakub), Jiří Strach (Jirka), Jitka Molavcová (Čadová), Jiří Schmitzer (Vašek), Viktor Nejedlý (děda Kůrka), Vladimír Hrubý (děda Roubánek), Anna Ferencová (Hustolesová), Karel Smyczek (Uhlíř), Eva Holubová (učitelka), Franta Kocourek (Hubička), Anna Pourová (babi), Luděk Kopřiva (děda Vágner), Jana Altmannová (pošťačka), Marcela Augustová (moderátorka), Filip Jančík (spolužák), Jiří Kučera (spolužák), Miroslav Lochman (spolužák), Filip Novák (dolňák), Filip Švarc (spolužák), Petr Hájek, Tat'ána Puttová (teta Marjána), Jana Kynclová (Jana), Lenka Voldřichová (Káťa), Luboš Diviš (spolužák), Aleš Palásek (Hnaťuk), Lukáš Machalínek (Vekoň), Collegium Quodlibet, Zdena Lukášová, Ondřej Mikšíček, Robert Hybler
 
 
námět:
Jitka Pistoriusová
 
 
scénář:
Jitka Pistoriusová
 
 
kamera:
Ota Kopřiva
 
 
hudba:
Jiří Stivín
 
 
výprava-architekt:
František Vokřál
 
 
kostýmy:
Ivana Šislerová
 
 
střih:
Ivana Kačírková
 
 
zvuk:
Jiří Moudrý
 
 
vedoucí produkce:
Jaromír Lukáš
 
 
mluví:
Dalimil Klapka (děda Roubánek)
 
 
zpěv:
Jiří Schmitzer (Ferda jede na kole)
 
 
text písně:
Jiří Schmitzer (Ferda jede na kole)
 
 
II. režie:
Jan Křístek
 
 
dramaturgie:
Jana Knitlová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jiří Synek, Dagmar Pitráková, Jarmila Tomišková
 
 
asistent režie:
Zora Vondráčková
 
 
asistent kamery:
Miroslav Čvorsjuk, Ivan Šimůnek
 
 
odborný poradce:
Miroslav Háša, Daniel Dočekal, Štefan Kratochvíl, Jiří Štefan
 
 
fotograf:
Alena Červená
 
 
nahrál:
Jiří Stivín
 
 
vedoucí výpravy:
Jindřich Rada
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.