Panenka (1938)

Panenka
66.7 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 31.3.1938        
„Nezaměstnaná Věra se vydává za mechanickou reklamní loutku a odhalí podvody údajných amerických podnikatelů.“
"Panenka". Mohou-li být Roboti v dramatech a románech, proč by nemohla být Robotka ve filmové veselohře? Zejména, když požadavky na české filmové veselohry diváky učinily naše diváky spíš skromnými než náročnými. Mladý inženýr se svým spolupracovníkem sestrojil takovou loutku, která se pohybuje a mluví, vlastně slabikuje. Ale jeho snoubenka mu ji rozbije zrovna den před jejím předváděním. Jeho pomocník si ví rady: má mladičkou kamarádku, která by tu loutku mohla zahrát.

A tak se s ní vydává na reklamní cestu, předvádí ji, a protože obecenstvo ve filmu, samozřejmě nevědělo to, co věděl i ten nejméně chápavý divák, že se jedná o podfuk, tak nikdo nic nepozná. Do toho se zaplete historie s obchodníky s děvčaty, které stíhají ztřeštěná redaktorka a přihlouplý detektiv, a tak to vystačí na veselohru o nic horší, než na jaké bylo naše obecenstvo zvyklé, takže "Panenka" byla vlídně přijata. Vždyť tam mělo Věru Ferbasovou, která tentokrát nevybočila z řady svých neměnných typů, a svou hrou, kterou předváděla svou loutku, trpící lidskými slabostmi, zamilovaností, hladem, žízní a nedostečnou odolností vůči alkoholu, dovede si udržet sympatie a vyplnit řídké tkanivo děje potřebnou dávkou zábavnosti a komikou dívčího klaunství čti clowneství. Režijně si vedl vcelku dobře a obratně německý (!) režisér Robert Land.

V mužských úlohách, od nichž se nežádalo mnoho - Jiří Dohnal, Zdeněk Hora, Josef Gruss, Ferenc Futirista a j.v ženských úlohach Ljuba Herrmannová, Světla Svozilová.

Poznámka autora: Tímto veseloherním snímkem s lítostí opět rozšiřuji seznam filmů, které nebyly žádnou z televizí uvedeny.  Autor: Asmodej

režie:
Robert Land
 
 
hraje:
Ferenc Futurista (strážník Vrba), Milada Gampeová (Vrbová), Jiří Dohnal (Kajetán), Věra Ferbasová (Věra, podnájemnice u Vrbů), Josef Gruss (továrník Dominik), Milka Balek-Brodská (matka Dominika), Ljuba Hermanová (Hella), Světla Svozilová (spisovatelka Tečková), Stanislav Neumann (detektiv Liška), Rudolf Macharovský (tanečník), Eman Fiala (účetní Bonifác Žalud), Máňa Hanková (operetní hvězda), Theodor Pištěk (vrchní policejní komisař), František Kreuzmann (podvodník James Robber, alias Petr Dostál), Jan W. Speerger (Moučka), Gabriel Hart (podvodník Jim Cheat), Alois Dvorský (zlodějíček), Jiří Hron (kominík), Josef Příhoda (vrátný v hotelu), Jaroslav Bráška (obchodník), Alfred Baštýř (obchodník), Frank Rose-Růžička (strážník), F. X. Mlejnek (hotelový sluha), Jindra Láznička (hotelový sluha), Štefan Munk (číšník ve Varech), Zdeněk Hora (sochař Výr), Eliška Jílková (zaměstnankyně u Dominiků), Jarmila Zezulková (sekretářka redaktorky Tečkové), František Vlček (hotelový sluha), Viktor Socha (číšník)
 
 
námět:
Jan Grmela
 
 
scénář:
Jan Grmela, Robert Land
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka
 
 
hudba:
Jára Beneš
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký
 
 
střih:
Gina Hašler
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
vedoucí produkce:
František Jerhot
 
 
výtvarník:
Arnold Reimann
 
 
zpěv:
Máňa Hanková, Věra Ferbasová
 
 
text písně:
Jan Grmela
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.