Pán s monoklem (1927)

Pán s monoklem (En perfekt gentleman)

En perfekt gentleman

Další název: Der Herr mit dem Monokel; Um seine Ehre; Ein vollender Gentleman; Husband by Proxy; A Perfect Gentleman

    Země: Švédsko
    Délka: 117 min.
Filmv "Pán s monoklem", který uvedla na naše plátna kin společnost Elektafilm, byl film obsazený především švédskými představiteli a režíroval jej Gösta Ekman, který zároveň vytvořil titulní postavu. Zbohatlá velkoobchodnice s kůžemi koupí od zkrachovaného šlechtice jeho zámeček se vším příslušenstvím, mrtvým i živým, tedy i se zámeckým pánem, kterého ožení se svou roztomilou dcerou.

Mladý Robert de Luny, degenerovaný šlechtic prastarého rodu, je slaboch a nedovede ani ochránit svou ženu před vyzývavostí jednoho ze svých klubovních přátel, Renardem. Když pak odjede na svůj statek, setká se s pachtýřem Janem Coubertem, který mu je úžasně podobný a přemluví ho, aby si vzájemně vyměnili na nějaký čas úlohy. Nepravý Robert de Luny se vrátí na zámeček.

Zamiluje se a je milován, ztrestá dotěrného Renarda a jako nový člověk dostane i podíl, kterým bohatá tchýně obdarovala svého domnělého zetě. Když se vrací pravý pán s monoklem domů, vidí, že je tu vlastně zbytečný a zaskočí jen za svého dvojníka v souboji s Renardem, kde je smrtelně zraněn, čímž se definitivně Coubertovi otvírá cesta k novému životu.  Autor: Asmodej

režie:
Vilhelm Bryde, Gösta Ekman
 
 
hraje:
Gösta Ekman (markýz Robert de Luny / Jean Coubert), La Jana (markýza Hortense), Karin Swanström (Charlotte Ponsonová), Hans Albers (plukovník Jacques Renard), Eric Bertner (Pierre), Otto Jacobsen (Marcel), Helga Brofeldt (sestra Rosalie), Carl Browallius (Bonnard, advokát), Albert Ranft (muž, hrající karty), Oscar Byström (starší muž), Gucken Cederborg (žena), Knut Lambert (starší muž), Mia Sernquist (stará dáma), Wilhelm Tunelli (starý muž), Ellen Adelstam (stará dáma), Leo Golowin, Ragnar Arvedson, Ida Schylander, Sture Baude, Gerda Ström, Seth Hesslin, Gull Natorp, Olga Andersson, Erik Bergman, Ragnar Billberg, Mia Gründer, Desdemona Schlichting (Hortensiina komorná)
 
 
scénář:
Hjalmar Bergman (manuskript), Ivar Johansson
 
 
kamera:
Axel Lindblom
 
 
střih:
Axel Lindblom
 
 
výtvarník:
Vilhelm Bryde
 
 
asistent režie:
Theodor Berthels
 
 
producent:
Vilhelm Bryde
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.