Outsider (2005)

Outsider (Voksne mennesker)
75.7 %
 
 

Voksne mennesker

    Žánr: hořká komedie
    Země: Dánsko / Island
    Premiéra v ČR: 9.2.2006        
    Délka: 106 min.
„Životu, smrti a lásce neutečete.“
Daniel je prostě mimo. Na finančním úřadě se dozví, že za poslední čtyři roky vydělal v přepočtu sedm dolarů a že je to poněkud podivná situace. Z odpadkového koše vyloví prázdnou láhev, zajde si na pumpu pro pár deci benzínu, nalije je do svého mrňavého Fiatu 500 a odjede. O pár ulic dál špatně odbočí policistům přímo před nosem. Jejich výzvy k zastavení ale nevnímá, protože mu ve sluchátkách hraje Bachův Dobře temperovaný klavír.

Takhle to Daniel kope den za dnem. Přespává v pronajatém přívěsu na periferii Kodaně, občas si něco vydělá tím, že na zeď nasprejuje jméno nového milostného objevu některého ze svých známých, a zásadně neodkládá svá sluchátka. Peníze žádné nemá, ale přesto je přesvědčený, že oni ho o ně chtějí připravit; "oni" jsou pošta, dráhy, lidé z placených parkovišť, berňák... "Oni" jsou společnost a ta zřejmě funguje na úplně jiné vlnové délce než Daniel.

Jednou Daniel doprovází svého nejlepšího kamaráda Dědka do pekařství. Dědek chce udělat dojem na krásnou dívku za pultem, ale zpanikaří a uteče. Dívka se jmenuje Francesca, říká si Franc, teď je zrovna zcela pod vlivem psychedelických houbiček a nakonec je to Daniel, kdo ji musí odvézt domů a uložit. A i když to tak nejdřív nevypadá, je z toho láska. Dědek se s novým vývojem událostí smíří a soustředí svou energii na to, aby složil vytoužené zkoušky na fotbalového rozhodčího. Na rozdíl od Daniela totiž v životě potřebuje co nejvíc pevných pravidel.

Všechno vypadá na nejlepší cestě k happyendu, ale pak se teprve začnou dít věci. Franc otěhotní, Daniel za své sprejerské aktivity vyfasuje podmínku a veřejně prospěšné práce a soudce, který tímto vstoupí do příběhu, opustí svůj dokonale narýsovaný život. Franc začne být hysterická, Daniel prostě zmizí a i soudce se cítí naprosto vykolejený. Franc se opije, Daniel projde pouští a soudce je čím dál ztracenější. A Dědek před zkušební komisí neuspěje. Všichni stojí na křižovatkách svých osudů a nikdo jim nemůže pomoct s rozhodováním, protože jsou přece dospělí.

režie:
Dagur Kári
 
 
hraje:
Jakob Cedergren (Daníel), Nicolas Bro (Dědek), Tilly Scott Pedersen (Franc), Morten Suurballe (soudce), Bodil Jørgensen (Gunvor), Nicolaj Kopernikus (Tejs), Anders Hove (Herluf C), Kristian Halken (Allan Simonsen), Thomas Waern Gabrielsson (Arne), Michelle Bjørn-Andersen (soudcova žena), Pauli Ryberg (Skule Malmquist), Mikael Bertelsen (daňový úředník), Asta Esper Andersen (Francina babička), Vera Gebuhr (žena v pekařství), Peder Thomas Pedersen (zákazník objednávající grafiti)
 
 
scénář:
Dagur Kári, Rune Schjøtt
 
 
kamera:
Manuel Alberto Claro
 
 
hudba:
slowblow
 
 
kostýmy:
Rikke Rosbaek
 
 
střih:
Daniel Dencik
 
 
zvuk:
Pétur Einarsson (design), Mikkel Groos
 
 
vedoucí produkce:
Nanna Nikali
 
 
produkce:
Nikolaj Danielsen
 
 
titulky-česká verze:
Ivona Černohausová
 
 
výtvarník:
Gunnar Pálsson
 
 
II. kamera:
Jacob Kusk
 
 
koproducent:
Skúli Fr. Malmquist, Þórir S. Sigurjónsson
 
 
výprava:
Nikolaj Danielsen
 
 
výkonný producent:
Bo Ehrhardt, Birgitte Hald
 
 
producent:
Birgitte Skov, Morten Kaufmann
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.