Osvobozené ruce (1939)

Osvobozené ruce (Befreite Hände)

Befreite Hände

Další název: Freed Hands

    Žánr: romantický / milostný
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 99 min., 2703 metrů
"Osvobozené ruce". Děj tohoto německého filmu natočeného podle románu Ericha Ebermayera líčí duševní zápas prostého venkovského děvčete, nadaného uměleckými sklony k řezbářství a sochařství, o pochopení a uplatnění, ale také vnitřní boj dívčí bytosti mezi její touhou po povrchním pozlátkovém štěstí a hlasem, volajícím na cestu za prací k pravému umění. Režisér Hans Schweikart rozvedl námět ve filmový děj s patrným porozuměním pro jeho vážnost a myšlenkovou náplň, když při tom měl možnost časté záměny prostředí, často kontrastujícího: z venkova, z jeho pastvin a polí, z primitivní radosti venkovských obžínek převádí hrdinku do Berlína, přímo do ateliéru sochařky, kde v seriové výrobě výtvarných kýčů jsou poprvé srážena v rozletu křídla její umělecké touhy.

Pak diváka přenáší střihem do velkoměstských podniků, kde naší hrdince dává zbožně naslouchat Beethovenově páté symfonii C-moll, hrané vynikajícím způsobem hamburským filharmonickým orchestrem řízeného dr. Hansem Schmidem. Děj se posouvá do sochařského atelieru opravdového umělce profesora Wolframa, tam jí nechává používat chvíle prchavého štěstí v Italii a umožňuje jí umělecké probuzení při vnímání jejich výtvarných památek. V hlavní úloze Brigita Horneyová zhostila se především přesvědčivě těžkého úkolu, aby zpodobnila venkovskou pasačku a propůjčila jejímu drsně svěžímu přírodnímu zjevu životnost. V tom, ať už tančí divokou polku či jak později je stržena tóny mohutné melodie, vyzírá z její očí duše velkého dítěte, které chce dobýt svého ideálu. V ostatních rolích diváci uviděli Olgu Čechovou, jako velkoměstskou sochařku, elegantní, ale také podivuhodně svěží a svůdnou. Pak je tu Ewald Balser hrající umělce, ovlivňujícího mladistvou nadšenku, a také Carel Raddatz v úloze zámožného, hodně prozaického, ale ve skutečnosti doopravdy zamilovaného mladíka.  Autor: Asmodej

režie:
Hans Schweikart
 
 
hraje:
Brigitte Horney (Dürthen, pastýřka), Olga Tschechowa (Kerstin Thomasová), Ewald Balser (profesor Wolfram), Carl Raddatz (hrabě Joachim von Erken), Paul Dahlke (Thomsen), Eduard von Winterstein (statkář von Erken), Franz Weber (Bergh, sluha), Hedwig Wangel (paní Steinmannová), Erna Sellmer (farářka), Otto Brefin (farář), Erika Helmke (Carla), Luise Hohorst (teta Mathilde), Vera Hartegg (Josefa), Albert Lippert (Van Daalen), Alfred Maack (poštmistr), Georg Schmieter (Harms), Ernst Joachim Schlieper (Leuthold), Herbert Knoll (portýr), Haenschen Pfaff (Pfaff)
 
 
námět:
Erich Ebermayer (román)
 
 
scénář:
Erich Ebermayer, Kurt Heuser
 
 
kamera:
Carl Hoffmann, Heinz Schnackertz
 
 
hudba:
Lothar Brühne, Ludwig van Beethoven (5. symfonie)
 
 
kostýmy:
Ruth Wagner
 
 
střih:
Johanna Schmidt
 
 
zvuk:
Carl Becker
 
 
výtvarník:
Wilhelm Depenau, Ludwig Reiber
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Theo Kasper, Willy Laschinsky
 
 
asistent režie:
Werner Jacobs, Irma Schwab
 
 
asistent kamery:
Paul Grupp, Adolf Kühn
 
 
fotograf:
Josef M. Rubner
 
 
producent:
Curt Prickler
 
 
asistent produkce:
Josef Rapp
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.