Osudová láska Jany Eyrové (2006) [TV minisérie]

Osudová láska Jany Eyrové (Jane Eyre)
88.4 %
 
 
 
 

Jane Eyre

Další název: Jana Eyrová (SK)

    Žánr: romantický / drama
    Země: Velká Británie
    Délka: 200 min., 4 díly x 50 min.
„Příběh lásky, lži a utajené vášně“
Televizní adaptace stejnojmenného díla Charlotte Bronteové o mladé ženě, která se stane vychovatelkou dětí pana Rochestera - sklíčeného tajemného muže, do kterého se zamiluje. Avšak tajemství jeho minulosti jim mohou narušit budoucnost.

1. DÍL
Po smrti strýce, je osiřelá Jana Eyrová svěřena do péče bezcitné tety Reedové. V jejich domě v Gateshead Hall, je Jane týrána jak sestřenicí, tak tetou a nikdy se zde necítí jako doma. Po jednom z mnoha ošetření je obviněna ze špatné krve, a aby se jí zbavili, odesílají Jane do internátní školy Lowood. Stejně jako v Gateshead Hall, i ve škole panuje chladné prostředí. Janina jediná přítelkyně umírá a ona opět zůstává sama. Aby se stala nezávislou, uchází se o pozici vychovatelky.

V 19 letech dostává první práci jako vychovatelka dívky z Thornfield Hall. Zde se Jane dozvídá, že její žákyně Adele - mladá Francouzka - zůstala v péči pána domu - Edwarda Rochestera. Je také informována, že pán domu je jen zřídkakdy doma. Na jedné ze svých cest do Thornfield Hall se konečně Jane a Rochester setkávají.

Jednou v noci Jane probouzí podivné zvuky přicházející z Rochesterovy místnosti. Následuje hluk a uvědomí si, že pokoj hoří a on je v nebezpečí.

2. DÍL
Po té, co v poslední chvíli Rochestera zachrání, si klade otázku, kdo zapálil oheň a od koho pocházejí ty divné zvuky ze Severní věže. Těžko dostane odpověď od Rochestera, který bez upozornění odjíždí hned druhý den ráno.

Když se vrátí, přijíždí s ním i jeho známí - mimo jiné i krásná Blanche Ingramová a její matka. Přijedou i další, ne zcela vítaní hosté. Jeden z nich - Mason - je jednou v noci vážně zraněn. Incidentu opět předcházely podivné zvuky ze severní věže. Než najdou doktora, je Jane poslána za Masonem do severní věže, aby o něj pečovala. Při jeho hledání je Jane překvapena hlasitými zvuky z druhé strany dveří.

3. DÍL
Jane obdrží návštěvnu z minulosti - Bessie ji informuje o nemoci její tety a žádosti, že ji chce ještě před smrtí vidět. Teta ji již nepoznává, proto se jí Jane ptá, proč ji vždycky nenáviděla. Teta odpovídá, že to bylo proto, že její manžel Jane miloval vždycky nejvíc - víc než vlastní děti. Tak se Jane dozvídá o dalším strýci. Ten o její poručnictví žádal, když byla ještě malá, ale teta mu zalhala, že Jane zemřela. Na rozdíl od své tety, Jane je schopna tetě na smrtelné posteli odpustit.
Nyní si uvědomuje, že Thornfield Hall se pro ni stalo poprvé v životě domovem. Nicméně pověsti o blížícím se manželství mezi Blanche Ingramovou a panem Rochesterem ji nedopřávají klidu. Byla by schopná opustit milovaný Thornfield?

Aby zjistil její skutečné pocity, Rochester Jane neustále škádlí, až se ukáže, že ho miluje, stejně jako on ji. Nabídku k manželství Jane samozřejmě přijímá.

Dva dny před plánovaným sňatkem však Janiny šaty někdo zničí. Dokonce je viděn stín ženy. Ve svatební den se Jane konečně dozvídá, že v severní věži žije Edwardova manželka Bertha. V její rodině je šílenství dědičné a tak je pro vlastní bezpečí i pro bezpečí ostatních pod zámkem. Tuto informaci jí sdělí Mason, z kterého se vyklube Berthin bratr. Rochester stále tvrdí, že ji miluje a nabízí jí alespoň soužití jako "bratr a sestra", avšak Jane se rozhodne v noci Thornfield opustit.

4. DÍL
Jane zůstává bez peněz a bez naděje. Je zlomená a chce si na vřesovištích vzít život. Zachrání ji však duchovní St. John Rivers, který ji dovede domů a spolu s pomocí dvou sester ji uzdraví. Zdá se, že jediným následkem je ztráta paměti.
St John jí vypráví, co o ní ví - že zdědila nějaké peníze po strýci, že jsou příbuzní, a také vše co ví o její minulosti na Thornfield Hall.

Jane se nemůže smířit se sňatkem St Johnem a vyhlídkami na život v zahraniční misii. Když uslyší Rochestera volajícího její jméno, okamžitě ví, že patří k Thornfield Hall a Rochesterovi. Po návratu nachází slabého a oslepeného Rochestera a vypálený Thornfield. Jeho slepota byla způsobena zraněními, když se snažil zachránit z hořícího domu Berthu. Nepodařilo se a ona zemřela.

Podle hlasu ji Rochester pozná a do jeho života se spolu s ní vrací štěstí.  Autor: efCZa

režie:
Susanna White
 
 
hraje:
Ruth Wilson (Jana Eyrová), Toby Stephens (Edward Fairfax Rochester), Lorraine Ashbourne (paní Fairfaxová), Pam Ferris (Grace Pooleová), Tara Fitzgerald (paní Reedová), Georgie Henley (malá Jana Eyrová), Richard McCabe (pan Brocklehurst), George O'Connell (malý John Reed), Bethany Gill (malá Eliza Reedová), Samantha Siddall (Sarah), Rebekah Staton (Bessie), Nicholas Clayton (umělec), Charity Wakefield (slečne Templeová), Hester Odgers (Helen Burnsová), Dani Sheridan (ředitelka), Ned Irish (George), Cosima Littlewood (Adele), Elsa Mollien (Sophie), Eglantine Rembauville-Nicolle (Celine Varensová), Hugo Heathcote (francouzský důstojník), Aidan McArdle (John Eshton), Arthur Cox (plukovník Dent), Tim Goodman (Sir George Lynn), Daniel Pirrie (Richard Mason), Francesca Annis (Lady Ingramová), Christina Cole (Blanche Ingramová), Claudia Coulter (Bertha), Sam Hoare (Lynn Brother), Cara Horgan (Eliza Reedová), Amy Steel (dvojče Dentových), Beth Steel (dvojče Dentových), Charlotte West-Oram (paní Dentová), Letty Butler (Leah), Anne Reid (cikánka), Maisie Dimbleby (Mary Ingramová), Stacey Sampson (služka), Stephen Tomlin (doktor Carter), Paul Hann ((neuveden)), Alisa Arnah (Georgiana Reedová), Christopher Bowen (Briggs), Jeanne Golding (Lady Lynnová), Peter Ivatts (duchovní), Christopher Wilkinson (kostelník), Dan Armour (Shepherd), Andrew Buchan (St. John Rivers), Georgia King (Rosamond Oliverová), Emma Lowndes (Mary Riversová), Jacqueline Pilton (Hannah), Annabel Scholey (Diane Riversová)
 
 
námět:
Charlotte Brontë (román "Jana Eyrová" (1847))
 
 
scénář:
Sandy Welch
 
 
kamera:
Mike Eley (hlavní), Lucy Bristow, Ian Adrian
 
 
hudba:
Robert Lane
 
 
kostýmy:
Andrea Galer, Sally Crees (asistentka kostýmního výtvarníka)
 
 
střih:
Jason Krasucki
 
 
zvuk:
Stuart Hilliker, Richard Manton, Stephen Griffiths, Ian Wilkinson
 
 
dabing:
Jitka Moučková, Martin Stránský, Jaroslava Obermaierová, Terezie Taberyová, Dagmar Čárová, Radana Herrmannová, Bohuslav Kalva, Nikola Votočková, Roman Čapek (zvuk), Michal Holán, Milena Čapková (produkce)
 
 
choreografie:
Paul Harris
 
 
zvláštní efekty:
Neal Champion (supervize), Ed Smith
 
 
koordinátor kaskadérů:
Nick Wilkinson
 
 
masky:
Faye De Bremaeker (supervize), Anne Oldham, Nicola Mansell (supervize)
 
 
dramaturgie:
Caroline Skinner
 
 
asistent kamery:
Dan Shoring (ostřič)
 
 
výprava:
Patrick Rolfe, Grenville Horner
 
 
výkonný producent:
Rebecca Eaton, Phillippa Giles
 
 
producent:
Diederick Santer, Helga Dowie
 
 
úvodní titulky:
Peter Anderson
 
 
digitální efekty:
Jonathan Hills, John Bowring, Emma Edwards
 
 
kaskadér:
Dominic Preece, Kim McGarrity, Lucy Allen
 
 
stavba:
Clare Andrade
 
 
rekvizity:
James Baylam (oblečení)
 
 
casting:
Di Carling
 
 
režie českého znění:
Martin Těšitel
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.