Ostrov ztracených duší (1932)

Ostrov ztracených duší (Island of Lost Souls)
64.3 %
 
 

Island of Lost Souls

    Žánr: dobrodružný / fantasy
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 67 min.
POZOR SPOILER

Z moře je vytažen z člunu trosečník z lodi Lady Vain. Seznam pohřešovaných je vyvěšen a právě on, Edward Parker je hned na druhém místě. Jeho snoubenka Ruth Thomasová je z toho smutná, ale pak dostává telegram o jeho záchraně.
Na lodi, která jej zachránila je v klecích spousta zvěře. Kapitán lodi se jmenuje Davies. Muž, který vše Edwardovi ukazuje se jmenuje Montgomery. Je zde také člověk podivného vzezření a tomu říkají M´link. Toho kapitán udeří a když chce udeřit i Edwarda, dostane pecku sám. Když pak Edward pomáhá M´linkovi, všimne si jeho ucha. Je zvířecí. 
Náklad je vyložen a kapitán udeří Edwarda a vyhazuje jej za nákladem. Pak rychle odplouvá.  
Parker je tedy nezvaným hostem na ostrově doktora Moreaua. Ten jej doprovází do obydlené části a cestou práská bičem. Tím zahání podivné živočichy. Ani zvířata, ale ani lidi.  
Parkerovi je přidělen pokoj a vznesena žádost, aby jej neopouštěl. Pak jde Morreau za ženou jménem Lota. Tu doprovodí k Parkerovi. Ale říká jí, že mu nesmí říci nic o zákonu ani domu bolesti. Jenže ona to řekne, a navíc je slyšet řev. Parker tam ihned běží a vidí příšernou věc. Reaguje pokusem o útěk. Jenže všude kolem jsou polozvířata. A nebýt včasného příchodu Moreaua, kdo ví, jak by to dopadlo.  
Parker se pak dozví historii výzkumu a pokusů tohoto člověka. Začínal s rostlinami a přešel ke zvířatům. Ne vše se povedlo.  
Když pak vyprovází Parkera k lodi, aby mohl domů, je tato nalezena rozbitá.  
Edwardova snoubenka je přítomna připlutí lodi na které byl její milý, ale kapitán to pochopitelně popírá. A teprve před konzulem sdělí polohu ostrova, kde jej vyhodil.  
Zatím se tu Lota do Parkera zamiluje. On ji sice líbá, ale pak si všimne jejich drápů na rukou, a to jej vyděsí a rozčílí. Ihned běží na Moreauem a vyhrožuje mu, že vše prozradí veřejnosti. Také mu vrazí ránu. Ten hned běží za Lotou, aby zjistil, co mu řekla. Jenže ta mu jen ukáže ruce a Morreau chápe, že se z ní opět stává zvíře, jak byla před jeho pokusem. Ale když vidí její slzy, domnívá se, že je přece jen člověk a míní na ní svůj pokus dokončit.  
Ale to už se tu objevuje Parkerova snoubenka s jedním mužem v doprovodu, kapitánem Donahuehem.  
Večer je Ruth v posteli a vyděsí ji tvor na balkóně.  
Montgomery ví, k čemu se Morreau chystá, a proto pomáhá těm třem k útěku. Donahue se chce dostat do lodi pro své lidi, ale nezvládne to. Je donesen mezi pokusné tvory a ti se shodnou v tom, že již nechtějí zákon. Vzbouří se a chtějí útočit. Morreau si bere bič a jde jim vstříc.  
Ostatní se mají ukrýt v domě. A záchrana odnikud nekyne...  
    Autor: Pitryx

režie:
Erle C. Kenton
 
 
hraje:
Charles Laughton (Dr. Moreau), Richard Arlen (Edward Parker), Leila Hyams (Ruth Thomasová), Bela Lugosi (vykladač zákona), Kathleen Burke (pantheří žena), Arthur Hohl (Montgomery), Stanley Fields (kapitán Davies), Paul Hurst (Donahue), Hans Steinke (Ouran), George Irving (konzul), Joe Bonomo (bestie), John George (bestie), Alan Ladd (bestie), Robert Milasch (bestie), Constantine Romanoff (bestie), Duke York (bestie), Buster Brodie (prasečí muž), James Dime (námořník), Charles Gemora (gorila na mole), Bob Kortman (pan Hogan), Harry Ekezian (Gola), Tetsu Komai (M'ling)
 
 
námět:
H.G. Wells
 
 
scénář:
Waldemar Young, Philip Wylie
 
 
kamera:
Karl Struss
 
 
výprava-architekt:
Hans Dreier
 
 
zvuk:
M.M. Poggi, Loren L. Ryder
 
 
zvláštní efekty:
Gordon Jennings
 
 
vizuální efekty:
Gordon Jennings (fotografické)
 
 
masky:
Charles Gemora, Wally Westmore
 
 
výprava:
Hans Dreier
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.