Opory společnosti (1972) [TV inscenace]

Opory společnosti
64.3 %
 
 
    Žánr: drama / adaptace
    Země: Československo
    Délka: 93 min.
„Navenek mravní vzor, ve skutečnosti prohnilý lhář a podvodník.“
Malé městečko kdesi v Norsku ovládá konzul Bernick (L.Munzar). Dává práci dělníkům ve své loděnici, je mravním vzorem zdejší vyšší společnosti. Ve skutečnosti jde o manipulátora, který se neštítí použít všechny způsoby ke svému obohacení - skupuje pozemky v místě, kde radní na jeho popud plánují postavit železnici, nechá zprovoznit nedostatečně opravenou loď s rizikem lidských ztrát. V okamžiku, kdy kariéra konzula vrcholí, se do rodného města vrací Johan (J.Vala), nezdárný bratr konzulovy ženy, který kdysi z malého městečka odjel s pověstí svůdce žen a defraudanta. Kdo je mravní vzor a kdo podvodník a pokrytec se možná obyvatelé městečka nedozvědí, divák však soud jistě vynese sám.
Klasické realistické drama norského dramatika Henrika Ibsena vzniklo na konci 19.století. Střet mravních hodnot a bezskrupulozních manýr má v televizní podobě mnoho současných rysů, byť televizní úprava dramatu vznikla takřka před 40 lety.

režie:
Evžen Sokolovský
 
 
hraje:
Luděk Munzar (konzul Karsten Bernick), Miriam Hynková (konzulova žena Betty), Jiřina Petrovická (Lona Hesselová), Jiří Vala (Johan Tönnesen), Jana Šulcová (Dina, schovanka Bernickových), Vladimír Ráž (Rölund), Svatava Hubeňáková (Marta Bernicková, konzulova sestra), Josef Langmiler (Hilmar Tonesen), Jiří Holý (prokurista Krap), Vítězslav Vejražka (loďař Auno), Josef Větrovec (Rummel), Bedřich Prokoš (Sandstadt), Oldřich Janovský (Vigeland), Ladislav Zátka (konzulův syn Olaf), Jaroslava Tichá (Rummelová), Lída Vostrčilová (Lingová), Věra Koktová (Holtová)
 
 
námět:
Henrik Ibsen
 
 
scénář:
Eva Marie Kavanová
 
 
kamera:
Eduard Landisch
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
výprava-architekt:
Aleš Voleman (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Petr Diviš
 
 
střih:
Jiří Šebelka
 
 
zvuk:
Zdeněk Stropek
 
 
II. kamera:
Stanislav Benc, Miloš Horák, Bohuslav Kudláček
 
 
masky:
Jitka Pazderová, Josef Borovička
 
 
dramaturgie:
Jana Dudková
 
 
asistent režie:
Anna Pevná
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
asistent produkce:
Josef Černý
 
 
vedoucí výroby:
Jiří Kříž
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.