Operace Silver A (2007) [TV film]

Operace Silver A
75.4 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Česká republika
    Délka: 149 min., (2 díly - 72 minut a 77 minut)
„Tatiana Vilhelmová a Klára Issová v dramatickém příběhu dvou krásných mladých žen na pozadí kruté a nebezpečné doby protektorátu.“
Ačkoliv příběh začíná téměř idylicky, na sklonku roku 1941, předčasnou oslavou Silvestra, s falešným zdáním, že vše je stále v pořádku, a dvě krásné mladé ženy, přítelkyně a obdivovatelky tehdejších filmových hvězd, jako byly Adina Mandlová i Nataša Golová, jsou středem společnosti, právě v tuto chvíli nedaleko odtud, v zasněženém lese, seskočili padákem tři mladí muži: Bartoš, Potůček a Valčík...

Příchod parašutistů, vyslaných z Anglie, kteří se v Pardubicích objeví, znamená zásadní zlom v dosavadním životě obou žen i v životě jejich manželů. Do nebezpečných akcí, které mají parašutistům pomoci splnit zadaný úkol, se zapojí nejen ony, jejich manželé, ale i řada dalších osob kolem nich. Přes to všechno však Hana ani Táňa nezapomínají na svou touhu uplatnit se u filmu, touží po krásných šatech a nemohou přehlédnout mužský šarm a svádění Alfréda Bartoše, jednoho z parašutistů. Přátelství obou dívek začne dostávat povážlivé trhliny. Spolu s tím se přiostřuje i nebezpečí odhalení celé této pardubické skupiny. Němcům se podařilo zachytit několik stop, a jedna z nich vede k Valčíkovi, který se skrývá pod falešným jménem coby vrchní v pardubickém hotelu Veselka. Všichni si začnou uvědomovat vážnost situace.

Ve druhé části filmu se životy všech zúčastněných dostávají do ještě větších turbulencí. Alfréd Bartoš není jen schopný velitel výsadku, ale i velký milovník žen. A když je přistižen klamaným manželem, přináší to velké komplikace nejen ve sféře osobní, ale i v ilegální činnosti. Po atentátu na Heydricha se síť kolem této pardubické skupiny stahuje víc a víc, a tak našim hrdinům nezbývá, než co nejrychleji z Pardubic zmizet. Plány jsou však jedna věc, realita druhá... Vypjatost a výjimečnost těchto dnů si začne brát své oběti. A přesto je jednomu z hrdinů dána šance uniknout. Využije ji nebo ji odmítne?

režie:
Jiří Strach
 
 
hraje:
Klára Issová (Hana Kroupová), Tatiana Dyková (Táňa Hladíková), Jiří Dvořák (Alfréd Bartoš), Ivan Trojan (František Hladík), David Švehlík (Václav Kroupa), Miroslav Táborský (Arnošť Koštál), Aleš Háma (Josef Valčík), Matěj Hádek (Josef Potůček), Marek Taclík (Hubert Freylach), Viktor Preiss (Wilhelma Schulz), Jan Vondráček (Gerhard Clages), Jana Hlaváčová (Nohýnková), Taťjana Medvecká (Anděla), Alois Švehlík (Kroupa, otec Václava), Dana Syslová (Kroupová, matka Václava), Radim Špaček (Karel Čurda), Jaroslav Plesl (Adolf Opálka), Taťána Fischerová (Bočková), Barbora Munzarová (Košťálová), Radek Holub (Žáček), Klára Sedláčková-Oltová (Žáčková), Lenka Krobotová (Pavlasová), Martin Myšička (Pavlas), Michal Pavlata (gestapák), Martin Zahálka (gestapák), Václav Dušek (četník), Jiří Wohanka (číšník), Petr Puha (gestapák), Michael Hofbauer (gestapák), Alexandr Postler (úředník), Daniel Wiesner, Jaroslav Kára (gestapák), Leopold Běhan (trafikant), Irena Šmídová (teta)
 
 
scénář:
Lucie Konášová, Josef Konáš
 
 
kamera:
Martin Šec
 
 
hudba:
Zbyněk Matějů, Milan Balek (mix hudby)
 
 
výprava-architekt:
Jiří Hlupý, Jiří Veselý
 
 
kostýmy:
Jarmila Konečná (výtvarník kostýmů), Jan Hever, Hana Káclová, Miroslava Pletichová, Libuše Divišová
 
 
střih:
Jiří Lukášek (střih záznamu), Zdenek Patočka
 
 
zvuk:
Pavel Dvořák, Štěpán Mamula (mix TV)
 
 
vedoucí produkce:
Vladimír Kořínek
 
 
masky:
Radka Pipková, Jiřina Kozlová, Martin Valeš
 
 
dramaturgie:
Petr Zikmund (Vedoucí dramaturg), Ivan Hubač (šéfdramaturg), Lída Hustolesová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Marie Rosenthalová
 
 
asistent režie:
Jarmila Gösslová
 
 
asistent kamery:
Otto Kobylák (grip)
 
 
pomocná režie:
Zuzana Mathéová
 
 
odborný poradce:
Stanislav Kokoška, Tomáš Dimter
 
 
spolupráce:
Václav Tomšovský (práce se zvířaty), Viktor Čahoj (práce se zvířaty), Radek Svoboda (barevná korekce)
 
 
asistent architekta:
Jitka Hanicová
 
 
dirigent:
Peter Vrábel
 
 
asistent produkce:
Marika Jakšová
 
 
skript:
Jarmila Čajová
 
 
asistent zvuku:
Jana Šmídová, Lukáš Polifka
 
 
klapka:
Ivana Adamovská
 
 
vrchní osvětlovač:
Martin Bubeník
 
 
stavba:
Štefan Helík, Ludvík Kumpan, Martin Sobota
 
 
rekvizity:
Josef Ouřada (historická vozidla), Lukáš Máslo, Jan Richter, Jan Petřík
 
 
vedoucí projektu:
Jaroslav Kučera (šéfproducent)
 
 
asistent střihu:
Jaroslava Hrubá
 
 
asistent výtvarné scény:
Václav Zátka
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.