Operace Dunaj (2009)

Operace Dunaj (Operacja Dunaj)
53.1 %
 
 

Operacja Dunaj

Další název: Operation Danube / Operácia Dunaj (SK)

    Žánr: tragikomedie / historický
    Země: Polsko / Česká republika
    Premiéra v ČR: 23.7.2009        
    Délka: 104 min.
„Když do hospody, tak tankem“
Zatímco v malé české hospodě oslavují místní odchod přednosty stanice pana Kulky do důchodu, blíží se k jejich městečku polské tanky. Přesněji řečeno jeden starý polský tank. Jmenuje se Beruška a jeho posádka zabloudila. Tvoří ji nerozhodný velitel Edek, řidič Romek, nováček Jasiu a vyhozený student Florian, kteří věří, že spěchají na pomoc Čechům ohroženým kontrarevolucí. Je srpen roku 1968 a právě začala okupace Československa armádami "spřátelených" států. Beruška se málem srazí s vlakem, pak jí selže motor, a tak neovladatelný tank nakonec prorazí zeď a skončí v hospodě, kde vyděsí hosty a naštve hostinskou Andreu. Zatímco se rázná velitelka jednotky majorka Grazelová vydává v doprovodu svého manžela a současně podřízeného hledat ztracený tank, jeho zmatená posádka nechápe, proč se k nim Češi chovají s tak neskrývanou zlobou. Florian sice umí trochu česky, ale marně se s nepřátelsky naladěnými Čechy pokouší domluvit. Obě strany si pomalu začnou uvědomovat, že se staly obětí situace, kterou nemohly ovlivnit. Češi Polákům opraví tank a oni pak co nejrychleji vypadnou z hospody i z městečka. Jak napětí povoluje, začnou mezi Čechy a Poláky vznikat vztahy. Vášnivá Helenka se sblíží se svůdníkem Romkem, Florianovi se líbí hluchoněmá servírka Lidka, pan Kulka zjistí, že Edek stejně jako on chová holuby, a Jasiu se sbližuje s odbojnou Petrou, která s ním proti své vůli uvízla v tanku, kde chtěla odmontovat vysílačku. Sbližovat se kupodivu začnou při hledání ztraceného tanku i věčně rozhádaní manželé Grazelovi. Když je tank opraven, Poláci se s Čechy přátelsky rozloučí a chystají se odjet, když vtom do městečka vjede tank plný opilých ruských vojáků. Ti napadnou železničáře Oskara a Poláci mu přispěchají na pomoc. Vypukne přestřelka s nečekanými následky.

Zdroj: Nova

režie:
Jacek Glomb
 
 
hraje:
Przemysław Bluszcz (Romek), Maciej Stuhr (Florian), Maciej Nawrocki (Jaciu), Bogdan Grzeszczak (Edek), Jiří Menzel (Oskar), Eva Holubová (Andrea Čapková), Jaroslav Dušek (Gustav), Bolek Polívka (Jiří), Rudolf Hrušínský (pan Kulka), Jan Budař (Ota), Vojtěch Dyk (Pavel), Monika Zoubková (Helenka), Martha Issová (Petra), Magda Biegańska (Lidka), Joanna Gonschorek (mjr. Grążlowá), Zbigniew Zamachowski (kpt. Grążel), Zbigniew Walerys (Honza), Grzegorz Wojdon (Zdeněk), Pawel Wolak (Lubomír), Tomasz Kot (poručík January Jakubczak), Jarosław Gruda (Plutonowy), Adam Cywka (1 sanitář), Waldemar Ratuszniak (2 sanitář), Rafał Cieluch (Kola), Bogusłav Stribrny (Pietrow), Petr Sedláček, Jakub Kotyński, Paweł Palcat, Łukasz Węgrzynowski, Katarzyna Dworak, Małgorzata Urbańska, Justyna Pawlicka-Hamade, Aleksandra Motorniuk, Gabriela Fabian, Magdalena Skiba, Dariusz Majchrzak
 
 
scénář:
Jacek Kondracki, Robert Urbanski
 
 
kamera:
Jacek Petrycki
 
 
hudba:
Bartosz Straburzynski, Jerzy Wasowski (Po ten kwiat czerwony), Krzysztof Klenczon (Biały krzyż), Bedřich Smetana (Smyčcový kvartet e-moll T116 Z mého života, část 3 Largo sostenuto)
 
 
kostýmy:
Małgorzata Bulanda, Inka Braťková (kostýmní výprava)
 
 
střih:
Jiří Brožek
 
 
zvuk:
Jacek Hamela, Leszek Freund
 
 
vedoucí produkce:
Michał Szczerbic
 
 
produkce:
Jan Strašík, Andrzej Besztak
 
 
titulky-česká verze:
Lenka Tyrpáková
 
 
zvláštní efekty:
Bohuslav Novotný, Kamil Jafar, Karel Šolc
 
 
koordinátor kaskadérů:
Petr Drozda, Zbigniew Modej
 
 
masky:
Janusz Kaleja, Milena Jura
 
 
asistent režie:
Agnieszka Kik, Jiří Kačírek, Krzysztof Łukaszewicz, Lukáš Tratina
 
 
asistent kamery:
Michał Sobótka
 
 
odborný poradce:
František Koch (vojenský), Michal Olton (vojenský)
 
 
spolupráce:
Jiří Menzel (umělecká supervize)
 
 
výprava:
Małgorzata Bulanda, Marek Warszewski, Milan Býček
 
 
producent:
Rudolf Biermann, Włodzimierz Niderhaus
 
 
kaskadér:
Josef Kratochvíl, Katarzyna Kędzior, Tomasz Przybysz
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.